NAJSVEČANIJE U NOVOM, LUKŠIĆU I SUĆURCU
Katolički vjernici u utorak, 15. kolovoza, obilježavaju blagdan Velike Gospe i slave uznesenje blažene Djevice na nebo. Brojne procesije i misna slavlja tako će se u utorak održavati u svim marijanskim svetištima i brojnim župama diljem Hrvatske pa tako i u Kaštelima, gdje će najsvečanije biti u svetištu Gospe Stomorije, u Kaštel Sućurcu te u lukšićkoj župi koja i nosi ime ovog blagdana.

Kaštel Novi i hodočašće u prasvetište

Župljani Kaštel Novog te njihovi gosti, već prema tradiciji, hodočastit će u prasvetište Gospe Stomorije, večer uoči blagdana, u ponedjeljak, 14. kolovoza.
U 18 sati, u župnoj crkvi Sv. Petra ap. u Kaštel Novom, održat će se molitva Krunice i devetnica, a u 18.30 sati vjernici će u procesiji krenuti prema prasvetištu, gdje će se u 20 sati održati sveta misa, koju će predvoditi mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon mise slijedi bdijenje do 24 sata.

U utorak, na sam blagdan Velike Gospe svete mise održat će se u 8 sati u mjesnoj župnoj crkvi te u 10.30 sati u prasvetištu.
Svečana koncelebrirana sveta misa, nakon koje sijedi procesija sa svijećama po prasvetištu Gospe Stomorije, bit će u 19 sati.

Mise i koncert klape Podvorje u Sućurcu

Tradicionalna procesija od župne crkve do svetišta Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, održat će se užežin blagdana, u ponedjeljak, u 19 sati, kada će vjernici u molitvi i pjesmi proći put do svetišta.
Po dolasku u svetište, u 20 sati, održat će se sveta misa.

Na blagdan, 15. kolovoza, svete mise u svetištu održat će se u 7 sati, predvodi je mjesni župnik don Ivan Delić  te u 9 sati, koju će predvoditi dr. don Ivan Lovrić, prof. na KBF-u u Splitu. Večernja sveta misa u svetištu održat će se u 19 sati, a pod misom će pjevati bend mladih.
Sveta misa u župnoj crkvi, na blagdan će se održati u 10.30 sati, a predvodit će je don Branimir Projić, vojni kapelan u Lori.

Dan nakon blagdana Velike Gospe, u srijedu, Sućurani slave blagdan Svetog Roka, a mise su u 7 sati u svetištu te u 9 sati u župnoj crkvi. U 18 sati je svečana sveta misa s procesijom, koju će predvoditi dr. Ivica Bodrožić, prof. na KBF-u u Zagrebu.

Treba istaknuti da će na blagdan Velike Gospe, u utorak, klapa Podvorje i njihovi prijatelji, održati tradicionalni koncert u Gospojskoj štradi. Početak koncerta je u 21 sat, a ulaz je slobodan.

U Lukšiću mise i koncert Birnja

Lukšićki župljani blagdan Velike Gospe obilježit će svetom misom u staroj crkvi, koja će se održati u utorak u 7 sati, dok će misa u župnoj crkvi biti u 9 sati.
Svečana sveta misa u župnoj crkvi održat će se u 18 sati, a predvodit će je mjesni župnik don Stipan Šurlin, kojem će ovo biti zadnje obilježavanje ovog blagdana kao župnika ove župe, prije odlaska na novu dužnost.
Misi će prethoditi procesija kroz centar mjesta.

Već prema tradiciji, na blagdan Velike Gospe svoj svečani koncert povodom Dana mjesta, održat će puhački orkestar HGD Biranj.
Koncert će biti u dvorcu Vitturi u 21 sat. Zainteresiranoj publici ulaz je slobodan.


KOMENTARI: