hren
 

Sv. misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu predvodio je drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina

U Bosanskom Grahovu je 13. kolovoza 2017. po 21. put održana komemoracija u znak sjećanja na poginulog 21 hrvatskog branitelja koji su poginuli, 13. i 14. kolovoza 1995., priopćeno je iz Udruge „Don Juraj Gospodnetić“.

Riječ je o pripadnicima 141. brigade HV Split-Kaštela i 7 gardijske brigade, ali se na Danu sjećanja komemorirala žrtva i svih drugih branitelja koji su poginuli tijekom Domovinskog rata ne samo području Bos. Grahova nego diljem Domovine.

Sv. misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu predvodio je drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina, a na komemoraciji je bilo nazočno 200-tinjak osoba, najviše roditelja, rođaka i prijatelja, te suboraca poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Solina, organiziranih u Udrugu veterana i prijatelja 141. brigade HV, te Udrugu veterana 6 domobranske pukovnije HV.

Na komemoraciji su bili i izaslanik Splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić, dogradonačelnik Kaštela Grgo Benutić, a iz Kaštel Štafilića došao je jedan autobus članova Bratovštine Gospe od Karmela.

Još su bili nazočni i generalni konzul RH u Mostaru Drago Matijević, članovi Koordinacije udruga branitelja HVO HBŽ, te nekolicina časnika hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Svim nazočnima preneseni su i pozdravi ministra branitelja u Vladi RH Tome Medveda.

Nakon sv. mise pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a župnik Klečina izmolio je opijelo za sve poginule branitelje. Prilikom komemoracije kod križa nazočan je bio i počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, a zasvirala je i počasna truba.

Nakon komemoracije za sve nazočne upriličena je okrjepa u dvorištu župne crkve u Obljaju.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator i ovogodišnjeg okupljanja.

Prije dvije godine Dan sjećanja na poginule branitelje u Bos. Grahovu ušao je i u službeni kalendar Ministarstva obrane BiH kao jedan od važnih datuma za obilježavanje.

Izvor : Ktabtkbih.net


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij