hren
 

ROK DO KRAJA LISTOPADA
Iako je premijer Andrej Plenković izjavio da će predložiti odgodu primjene odredbi Zakona koje se odnose na porez na nekretnine, u gradovima diljem Hrvatske  građanima i privrednim subjektima stižu upitnici i obrasci za prikupljanje informacija potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine, a pozivi i obrasci već neko vrijeme upućuju se na adrese građana i iz Gradske uprave Kaštela.

Oprečne izjave premijera i praksa na terenu građane dovode u nedoumicu, a kako nam je kazala pročelnica za komunalu Grada Kaštela, Marija Pelivan,  premijerova izjava  ipak se još nije našla u proceduri pa još uvijek ne postoji ni službena odgoda primjene poreza, već lokalne uprave postupaju i dalje u skladu sa Zakonom o lokalnim porezima.
Inače, lokalne vlasti trebale bi u narednim mjesecima prikupiti sve potrebne informacije, koje će biti temelj za obračun poreza, uveo se on, kako je najavljivano, 1. siječnja iduće godine ili u nekom kasnijem terminu, ali i zbog važnosti posjedovanja točnih informacija.

- Što točnije i pravovremene informacije ujedno će smanjiti žalbe, prigovore i ispravke u svim javnim davanjima te smanjiti dodatni posao i troškove kako građanima tako i lokalnim zajednicama – kazala je Pelivan.

Tako tvrde i na internet stranicama Porezne uprave gdje je objavljeno Priopćenje u kojem se navodi da je ažuriranje baza podataka, neovisno o porezu na nekretnine,  posao koje jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje kontinuirano obavljati radi naplate javnih davanja i da je cilj prikupljanja podataka o nekretninama ažuriranje tih baza podataka jedinica lokalne samouprave.

Treba napomenuti da je, u skladu s važećim Zakonom o lokalnim porezima, rok za dostavu podataka 31. listopada 2017. godine.
Kako bi se izbjegle gužve, iz Gradske uprave Kaštela uputili su zamolbu građanima da ne čekaju krajnji rok, već da obrasce, koje dobiju na svoje kućne adrese što prije popune i dostave u Gradsku upravu. Obrasce i objašnjenja objavljujemo ovdje, tako da nije potrebno čekati niti dostavu obrazaca na kućne adrese već se mogu preuzeti i dostaviti popunjeni.

OBAVIJEST POREZ NA NEKRETNINE

OBRAZAC - POSLOVNI PROSTOR

OBRAZAC - STAMBENI PROSTOR

OBRAZAC - NEIZGRAĐENO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE

Važno je navesti kako će se uvođenjem poreza na nekretnine ukinuti komunalna naknada, no to ne znači da će dužnicima, koji je do sada nisu uredno plaćali, taj dug biti zanemaren. I nakon ukidanja komunalne naknade postojat će prijelazni račun pa će dužnicima i dalje stizati opomene i ovrhe, zbog čega su iz Gradske uprave uputili zamolbu građanima da što prije podmire svoja dugovanja za tu svrhu.
O stopi poreza na nekretnine u lokalnim zajednicama odlučivat će gradska i općinska vijeća pa tako i kaštelansko Gradsko vijeće, a prema neslužbenim najavama, iznos koji bi građani plaćali ne bi bio veći od iznosa dosadašnje komunalne naknade.


KOMENTARI: