Pred nama je promjenjiv (rano)jesenski tjedan
Svakim danom sve smo dalje od ljetne suše, ali i blizu toga da rujan postane ekstremno kišan mjesec u cijeloj Dalmaciji. U tjednu u kojega smo zakoračili jesen će početi i kalendarski, jesenska ravnodnevica nastupa 22. rujna, a i vremenske prilike bit će prave (rano)jesenske.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano i suho. Kasno navečer u sjevernoj Dalmaciji jače naoblačenje sa zapada. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab sjeverozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Utorak donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Mjestimice je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme s kojim ponegdje može pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereni, na moru ponegdje i pojačani jugozapadnjak i jugo, tijekom dana će okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 14°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 17 ponegdje u Zagori do 23°C uz obalu.

U srijedu će se nastaviti nestabilno vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će u većini predjela biti manje izražene u odnosu na utorak. Navečer postupna stabilizacija vremena. Puhat će umjerena do pojačan tramontana. Bit će hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 22°C.

Četvrtak i petak donose stabilizaciju vremena uz pretežno sunčano vrijeme. Tek u petak popodne ponegdje može biti slabih pljuskova mjestimice. U četvrtak će puhati umjerena do jaka tramontana, u petak će slabiti i okretati na zapadnjak. Jutarnje temperature bit će u daljnjem padu. Najviše dnevne temperature od 18°C u Zagori do 23°C uz obalu i na otocima.

Vremenske prilike u dane vikenda još nisu izvjesne. U blizini naših krajeva premještat će se visinska ciklona. U subotu će biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, a prema aktualnim prognostičkim materijalima, u većini predjela prevladavat će suho. Puhat će slab vjetar različitih smjerova. Jutro će biti hladno, danju ugodno s najvišim dnevnim temperaturama većinom malo iznad 20 stupnjeva

U nedjelju ponovno promjenjivije i svježije, povremeno uz kišu.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: