Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović zajedno sa zamjenikom Grgicom Benutićem, primio je volontere koji sudjeluju na međunarodnom projektu pod nazivom “Revitalizacija dviju kula u Kaštelima”. Zadatak međunarodnih volontera, koji su uglavnom studenti arheologije je pregledavati, detektirati i uspoređivati dvije kule – Lodi, Kaštel Štafilić i Glavica, Kaštel Sućurac. Pregledavat će i uspoređivati povijesne čimbenike, načine konstrukcije i upotrebe kroz stoljeća kroz komparativne studije čime će valorizirati raznolikosti arhitektonskog pristupa kroz razvoj Kaštela.

Volonteri su istaknuli kako im se u Kaštelima izuzetno sviđa jer svaki dio grada priča neobične povijesne priče, a zanimljivo im je što se kule nalaze uz obalu što otvara dodatne prednosti i pogodnosti kad je u pitanju njihova daljnja valorizacija. Gradonačelnik Denis Ivanović zahvalio je volonterima što su izabrali Kaštela kao grad gdje će dodatno usavršiti svoje znanje kad je u pitanju kulturna baština.

– Mladi ljudi iz različitih zemalja svijeta koji volontiraju u Kaštelima, nekad vide više prednosti u iznimno vrijednim kulama i dvorcima, za razliku od nas koji ovdje živimo jer ih doživljavamo kao svoju svakodnevnicu i sastavni dio života. Zato nam je njihovo mišljenje iznimno važno kako bi naše dvorce oživjeli i oplemenili dodatnom ponudom – poručio je gradonačelnik Ivanović.

Cilj projekta „Dvije kule“ je osigurati održivost povijesnih lokaliteta sa specifičnim prostornim ograničenjima, i podignuti level i kvalitetu njihove upotrebe, ustanoviti namjenu, iskoristivost u budućnosti kako bi se mogli aplicirati na sredstva fondova Europske unije za iskoristivost i osiguravanje održivosti.

Riječ je o projektu koji se u Kaštelima održava od 20. – 30. rujna 2017. U kuli na Glavici u Kaštel Sućurcu 26. rujna održat će se Dani otvorenih vrata, dok će dan nakon 27. rujna, Dani otvorenih vrata biti upriličeni u kuli “Lodi” u Kaštel Štafiliću u vremenu od  15 – 18 h. Javna prezentacija pod nazivom “Revitalizacija kulturne baštine – primjeri dobre prakse i rezultati radionice” održat će se u muzejskom prostoru u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu 29. rujna u 18 sati.

Organizator projekta je Grad Kaštela u suradnji sa „Culture Hub Croatia“ – platforma za edukaciju, kreativnost, i razvoj kroz kulturu.

Izvor : Kastela.hr


KOMENTARI: