REVITALIZACIJA DVIJU KULA U KAŠTELIMA
Mladi volonteri, arheolozi, arhitekti i studenti kulturne baštine iz Njemačke, Meksika, Španjolske, Sirije, Engleske, Portugala, Kolumbije, Italije i Hrvatske jučer su u Kaštel Sućurcu u muzejskom prostoru Nadbiskupske palače održali Javnu prezentaciju pod nazivom "Revitalizacija kulturne baštine  - primjeri dobre prakse i rezultati radionice".

Ovoj završnoj večeri prethodio je desetodnevni boravak međunarodnih i nacionalnih volontera koji su radili na projektu "Revitalizacija dviju kula u Kaštelima", kule na Glavici u Sućurcu i kule Lodi u Štafiliću kako bi izradili prijedloge za inovativno i održivo korištenje dviju kula. Riječ je o međunarodnoj radionici koju su zajedno organizirali Grad Kaštela i Culture Hub Croatia - platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, u partnerstvu s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers.

-  U prvom dijelu su volonteri analizirali postojeće stanje, gdje su imali priliku analizirati okoliš i razgovarati sa lokalnom populacijom te drugi dio u kojem smo, zapravo, napravili jednu analizu općenito građevina, odnosno izradi prijedloga - kazala nam je Marina Batinić iz platforme CHC. Svi ti prijedlozi su upravo uvjetovani interakcijom sa lokalnom zajednicom jer smo željeli prilagoditi upotrebu tih dviju kula potrebama lokalne zajednice i jako nam je drago što su ljudi iz Kaštela bili otvoreni za razgovor s našim volonterima i što je atmosfera u kojoj smo radili bila jako kreativna kazala je Batinić.
Svi volonteri u ovom projektu su imali različite pozadine, različite studije i različite profesije. To nam je bila jedna dodana vrijednost ovom projektu jer je svak pridonio na svoj način - istaknula je Batinić i dodala kako će na ovoj završnoj večeri ponuditi neka rješenja i vidjet ćemo u kojem će se smjeru na kraju razviti.

- Željeli smo kroz ovaj projekt pokazati da se puno toga može i da treba razmišljati o Kaštelima kao cjelini i kao jednoj destinaciji koja upravo može biti kulturnog karaktera - zaključila je Batinić i zahvalila prije svega Gradu Kaštelima na ukazanoj prilici za realizaciju ove radionice kao i svim suradnicima, te profesorima s Fakulteta arhitekture jer su podijelili svoja iskustva s volonterima koji su oduševljeni s našim povijesnim nasljeđem.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada