Toplo će se zadržati do petka kada nam slijedi promjena vremena
Prva dva dana listopada obilježilo je pretežno sunčano vrijeme. Da ulazimo u hladniji dio godine najviše se dalo primijeti po noćnim temperaturama zraka. Primjerice, u ponedjeljak su minimalne temperature pale na samo 4 Celzijeva stupnja na širem sinjskom području. Danju je posvuda bilo relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 21 do 24°C.


Današnje minimalne temperature zraka (Pljusak.com)

U novom tjednu više neće biti stabilno kao zadnjih dana. U prvom dijelu tjedna još će biti relativno toplo, a u petak nas očekuje promjena vremena kao uvod u jače zahlađenje u dane vikenda.

U utorak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Krajem dana i navečer u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije postupno jače naoblačenje. Kasno navečer u sjevernoj Dalmaciji ponegdje će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno jugo koje će na moru ponegdje prolazno biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 24°C.

Srijeda donosi stabilno vrijeme. Još samo u noći ponegdje u srednjoj i južnoj Dalmaciji ponegdje može biti slabih pljuskova, od jutra posvuda pretežno sunčano. Popodne u Zagori, uz lokalno i prolazno pojačan razvoj naoblake, može biti slabih pljuskova. U noći će zapuhati slaba do umjerena bura koja će danju pretati i popodne okrenuti većinom na slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Četvrtak će biti pretežno vedar. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 25°C.

Nova ciklona donosi nam promjenu vremena u petak. Već od jutra umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponegdje će biti obilnijih pljuskova s kojima u kratko vrijeme može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Popodne u višim dijelovima Kamešnici i Dinare može biti snijega. Obilan snijeg past će u planinama susjedne BiH. U drugom dijelu dana u sjevernoj Dalmaciji prestanak oborina i djelomično razvedravanje koje će se prema večeri širiti i na srednju Dalmaciju. U početku će puhati slabo do umjereno jugo. Sredinom dana na sjevernom dijelu Dalmacije umjerena do jaka bura s olujnim udarima, popodne će se proširiti na cijelu obalu. Podno obalnog gorja navečer su mogući udari bure preko 100 km/h. Jutro će još biti relativno toplo. Zahlađenje će sredinom dana zahvatiti sjevernu Dalmaciju, a do večeri i njen ostatak.


Očekivana brzina vjetra u petak popodne (Crometeo WRF / MeteoAdriatic)

U subotu još u noći na jugu Dalmacije može biti malo kiše, ali će veći dio dana posvuda biti pretežno sunčan. Puhat će umjerena do jaka tramontana, još ujutro s olujnim udarima. Osjetno hladnije! Najviše dnevne temperature u Zagori od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

Vedro će biti tijekom nedjelje. Puhat će slaba bura i tramontana. Jutro hladno, ponegdje je u Zagori ujutro moguć mraz pri tlu. Najviše dnevne temperature u Zagori od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: