SREĆKO RADNIĆ NA TRIBINI URBANA REVITALIZACIJA, POTREBA ILI PRILIKA
Srećko Radnić iz javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije predstavio je projekt “Kreativna ulica – Ulica Crljenka” u Kaštelima koja su, napomenuo je, od sedam ljetnikovaca trogirske I splitske vlastele postala preizgrađeni prostor nekontroliranog bujanja monokulture turizma.

Kao i u slučaju zagrebačke Ilice, problemi su neriješeni imovinski odnosi, zapušteni objekti, iseljavanje stanovništva iz gradskih jezgri, a projektom se to želi promijeniti.
- Imamo potencijale iznimne baštine i tradicije, a sam povod za kreiranje ulice Kaštelanskog crljenka je internacionalno važan proizvod autohtonog Crljenka kaštelanskog, prapretka svjetski poznate sorte vina Zinfandel, objasnio je Radnić.

Radnić ističe kako je potrebno zaustaviti iseljavanje, a u drugoj fazi i potaknuti doseljavanje, nužna je i reafirmacija obnavljanja baštine, obogaćivanje postojećih i stvaranje novih sadržaja, u čemu trebaju svi sudjelovati, od lokalne samouprave i vlasnika nekretnina do stručnjaka, građana i turista.

- Kaštela se želi pozicionirati kao centar kreativnih industrija na području priobalja”, naglasio je Radnić.

Tribinu “Urbana revitalizacija – potreba ili prilika” zajednički organiziraju Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Sveučilište u Zagrebu i drugi.
Riječ je o šesnaestom skupu koji se organizira u sklopu tribine “Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske”.
Tribina je, s ciljem ukazivanja na sve prisutniji problem propadanja gradskih središta i potrebe njihove revitalizacije, okupila niz stručnjaka koji sada vide priliku da takve lokacije postanu nova mjesta okupljanja, koja bi bila sačuvana, ali i financijski isplativa.


KOMENTARI: