hren
 

NADLEŽNI ODGOVARAJU
Tek nekoliko pitanja pristiglo je u prethodnim danima na adresu Portala, a odgovore na neka od njih dobili smo iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i Vlastitog pogona Grada Kaštela, odgovore na neka očekujemo iz drugih ustanova ili institucija, a na pitanje upućeno Portalu grada Kaštela odgovorili smo prema našim saznanjima.

I dalje smo svjedoci prepunih kontejnera, neodgovarajućeg odlaganja smeća oko kontejnera. Sve to govori da broj kontejnera nije dovoljan. Hoće li u skoro vrijeme grad povećati broj kotejnera i postaviti ih na neke nove lokacije?

Odvoz komunalnog otpada je jedan od najkompleksnijih komunalnih poslova neovisno o načinu i tehnologiji prikupljanja otpada.

Teško je u jednom  odgovoru opisati cijeli problem s kojim se susrećemo u ovoj djelatnosti.

U Kaštelima se  zbog uskih ulica glavnina kontejnera za komunalni otpad  nalazi na širokim prometnicama, obali kralja Tomislava, Cesti dr. Franje Tuđmana i Magistrali ivana Pavla II, te glavnim spojnim ulicama.

Iz ovog razloga su kontejneri grupirani po dva, tri , četiri, pet na istom mjestu a  u namjeri da se kontejneri koliko je moguće ravnomjerno rasporede.

Nažalost događa se da su najviše opterećeni kontejneri uz autobusna ugibališta ili bilo kavo veće proširenje uz ceste gdje građani dovoze glavninu otpada. Tako su nam pojedine pozicije prekrcane a neke su poluprazne. Svejedno, nije pošteno ni pravedno na kritičnim  autobusnim postajama i ugibalištima postaviti po desetak kontejnera jer se te pozicije tako pretvaraju u mini nezakonite deponije koji ne odgovaraju susjedima a ni građanima koji tuda prolaze. Takvi "deponiji"  dodatno stvaraju neurednu sliku cijelog grada.

Iz ovog razloga potrebna je elementarna  solidarnost građana da ne bacaju smeće u i oko  punih kontejnera nego da pričekaju odvoz ili potraže prazniji kontejner u susjedstvu.

Uobičajeno ja da nitko ne želi kontejner kraj svoje kuće ali u kontejner koji je kraj tuđe kuće može se baciti svašta.

Dakle nije problem u broju kontejnera jer njih po našem iskustvu ima dovoljno. No građani trebaju pokazati malo solidarnosti, prvo sa svojim susjedima kojima kontejneri vise ispred dvorišta a potom i prema tim radnicima koji naš komunalni otpad odvoze.

Komunalni otpad  u Kaštelima se  na glavnim trasama  odvozi svaki dan osim nedjelje. To je iznad uobičajenih standarda odvoza (jedan do tri puta tjedno je uobičajeno). Ljeti se odvozi i nedjeljom.

Ukoliko neki građanin ili neki kvart želi dodatne kontejnere molimo neka se jave nama ili Čistoći d.o.o. ili u svoje Mjesne odbore pa ćemo takve zahtjeve realizirati.

U Kaštel Kambelovcu na području Poždorine se svakodnevno vrši izvlačenje brodova, jahti, a u zadnje vrijeme i jedrilica. Kada dođu velike dizalice blokira se cijela šetnica, ljudi ne mogu proći s autima, a ni majke sa djecom i kolicima. Izvlačenje se vrši bez ikakve zaštite i sigurnosti.  Zanima me je li Grad ovo odobrio i uz koju naknadu i što se poduzima vezano uz 20-tonske dizalice koje su u prekršaju jer se radi o području zabrane prometa za vozila teža od 5,5 tona.? Zašto redarstvo i policija ne izlaze na teren da utvrde nepravilnosti kada su pozvani.

Vezano uz prvo pitanje, Grad nema ovlasti ni nadležnost odobravanja bilo koje od opisanih radnji. Upoznati smo s navedenim problemom i nadležne, a riječ je o Županijskoj lučkoj upravi, više puta smo upozoravali na taj problem.

Prometovanje vozila iznad dopuštene težine i nosivosti također nije u nadležnosti Grada zbog čega nemamo mogućnosti  sankcioniranja već se radi o nadležnosti  Policijske uprave – odgovor je iz Grada,nakon čega smo odgovore na ova pitanja uputili dalje nadležnima.

Ovo pitanje je vama na Portalu... zašto više ne snimate sjednice Gradskog vijeća? Prije smo ih mogli pogledati na internetu, a sad više ne možemo pa smo ostali zakinuti za važne informacije za nas građane. Mislim da je taj potez veliko nazadovanje u informiranju nas građana.

Osnovna zadaća Portala grada Kaštela i svrha njegovog postojanja je točna i pravovremena informacija građanima. Na žalost Portal nema mogućnosti za određeno djelovanje pa tako ni snimanje sjednica Gradskog vijeća, što je financijski, tehnički i stručno zahtjevan posao.

Prije osam godina, u suradnji s Gradom Kaštela i Gradskim vijećem Portal je započeo snimanje sjednica i njihovu objavu na svojim i službenim stranicama Grada, i to na način da je Portal osiguravao tehniku, snimatelja i rad, a Grad financijska sredstva.

Konstituiranjem aktualnog saziva Gradskog vijeća, ta je suradnja prema želji nadležnih u Gradu prekinuta, a o kakvim se razlozima radi znaju oni koji su tu odluku donijeli.

U ovom trenutku sjednice Gradskog vijeća snima TV Jadran i prikazuje u jednom od predviđenih termina, a naknadno se te snimke podižu i postavljaju na gradske službene stranice.

Činjenica je da se postavljaju s danima ili tjednima zakašnjenja i da se nalaze na teško uočljivom mjestu na službenim stranicama, što mnoge onemogućava da ih pogledaju.

Prema najavama gradonačelnika Denisa Ivanovića u nedavnom intevjuu za Portal, snimke TV Jadran na internetu će u budućnosti biti 24 sata nakon završetka pojedine sjednice, a gradske stranice se ponovno uređuju pa bi i pronalaženje navedenog sadržaja trebalo biti dostupnije.


KOMENTARI: