hren
 

TRADICIONALNA BERBA UČENIKA I DJELATNIKA
U berbu maslina svake se godine uključe učenici i djelatnici kaštelanskih škola, koje se mogu pohvaliti bogatim, kvalitetnim i šarolikim maslinicima. Ovih dana u školama su zavrnuli rukave i prve kaplje ulja pune su u boce, a ovog puta prošetali smo do škole Ostrog u Kaštel Lukšiću gdje je u četvrtak sve bilo u znaku djece i prirode.

Školski maslinik u Kaštel Lukšiću broji oko 170 stabala, među kojima se nalazi čak 40 različitih sorti.
Kako nam je kazala nastavnica i voditeljica školskog  vrta, Leda Tomaš, unatoč suši masline su dale značajnu količinu kvalitetnog ploda, pa ulja ove godine neće nedostajati.

Branje su prvi, tijekom vikenda, započeli djelatnici škole, koji su ubrali nešto više od tonu maslina i dobili oko 170 litara ulja.
U četvrtak su u masliniku radili učenici svih razreda, podijeljeni u dvije smjene, kojima su u pomoć pristigli i mališani iz jednog od splitski vrtića.
Oni su ubrali količinu maslina slično kao i njihovi nastavnici i drugi djelatnici nekoliko dana ranije, pa će nakon prerade u školu Ostrog ove godine masline donijeti nešto manje od 350 litara djevičanskog maslinovog  ulja.
Uljem će uglavnom raspolagati školska poljoprivredna zadruga, a treba spomenuti da je škola iz Lukšića nekoliko puta dobilo vrijedna priznanja za kvalitetu svog ulja.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij