hren
 

BESPLATNO ZA ODREĐENE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA, ZA OSTALE DVADESET KUNA
Cijeli ovaj tjedan ordinacije obiteljske medicine imale su povećan broj pacijenata, a razlog tome je cijepljenje protiv gripe, koje se već sedam dana provodi diljem Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je  280.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, a od tog broja, 20.000 doza predviđeno  je za korisnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Cijepljenje protiv gripe besplatno je za osobe s kroničnim srčanim, plućnim i bubrežnim bolestima, dijabetičare, osobe s transplantiranim organima I osobe koje boluju od patološke pretilosti.
Isto tako, besplatno je onima s težim neurološkim oboljenjima, osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija uzrokovanih gripom, poput trudnica i osoba starijih od 65 godina, te  za djelatnike u zdravstvu i one koji njeguju bolesnike , kako bi se smanjio rizik prenošenja gripe na bolesnike i slične skupine građana.
Za sve ostale građane, koje nisu u nekoj od navedenih grupa,  cijena cjepiva je 20 kuna.

Osim cijepljenja kod svog odabranog liječnika, građani s područja Splitsko-dalmatinske županije, mogu se cijepiti i u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti, Vukovarska 46 (nova zgrada) u Splitu,  svakog radnog dana od 11 do 18 sati.

- Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.
Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi između ostaloga o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro poklapaju, djelotvornost  cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20-30%. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.
Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).
Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj – informacije su, koje su javnosti uputili iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij