hren
 

Požar se gasi s mora, ljudi se spašavaju iz zrakaBrod se zapalio! Vatra je zahvatila i komandni most, pa ni radioveze ne rade! Srećom, turist na obali primijetio je plamen i poziva broj 112 u kojem su objedinjeni brojevi policije, vatrogasaca, prve pomoći i službe traganja i spašavanja. Operater odlučuje poslati helikopter sa spasiteljima da bi izvukao ljude s broda i iz mora!

Po tom scenariju, na pomorsko putničkom terminalu Resnik, pored vojarne u Divuljama, uspješno je obavljena pokazna vježba spašavanja posade iz broda u plamenu, te iz mora, a potom, po sličnom scenariju i spašavanje unesrećenih iz zgrade u plamenu.
Sve je to obavljeno specijalnim helikopterom eurocopter EC 145, dan ranije prezentiranog medijima u sklopu predstavljanja helikopterske službe spašavanja. Stranci su na raspolaganje stavili tehniku i opremu za spašavanje, dok su posade spasitelja bile kombinirane od domaćih i stranih stručnjaka.
Pokazna vježba održana je u sklopu višednevnog međunarodnog seminara, odnosno obuke "Dalmate - Divulje 2004", u organizaciji Regionalnog središta za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa. U vježbi su svoja znanja iskazali pripadnici nezaobilazne Hrvatske gorske službe spašavanja, vatrogasci, pripadnici Pomorske policije, Lučke kapetanije, Brodospasa i Hitne pomoći. Voditelj Regionalnog centra Ranko Britvić ustvrdio je kako vježba ima zadatak uvježbavanja naših snaga, dok je pročelnik helikopterske službe spašavanja u Gorskoj službi Srđan Vrsalović kazao kako je cilj vježbe napraviti procedure najefikasnijeg načina spašavanja.
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić rekao je da se priprema niz zakona koji će regulirati djelovanje svih službi spašavanja. Cilj nam je smanjiti troškove i povećati učinkovitost jer vjerujem da ćemo se svi bolje osjećati znajući da postoji uvježbana služba spašavanja, rekao je ministrov pomoćnik.
"Mig" za početak vježbe dao je prvi tajnik francuskog veleposlanstva u RH Gilles Thibault, zahvalivši svima na pruženoj potpori, a upravo je posredovanjem francuskog veleposlanstva specijalni helikopter i stavljen na raspolaganje za vježbu u Regionalnom središtu.
Zadovoljan je bio i direktor Eurocoptera Fritz Holzinger, što im je, kako je rekao, pružena prilika da pokažu mogućnosti helikoptera EC 145, prepoznatog u mnogim službama spašavanja u svijetu.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij