hren
 

Proteklih dana obilježena je 25. obljetnica operacije Maslenica 1993., a riječ je o prvoj oslobodilačkoj akciji hrvatskih vojnih i policijskih snaga nakon koje su ponovno povezani sjever i jug Hrvatske. Hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su važne strateške točke. 

U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No u snažnim protunapadima srpskog agresora, koji su slijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

U 25. obljetnici obilježavanja operacije Maslenica sudjelovali su i predstavnici Grada Kaštela na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jadrankom Matok Bosančić i predsjednikom Koordinacije braniteljskih udruga na području grada Kaštela Mirkom Sušcem. Kaštelanska izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće u spomen na sve poginule u toj velikoj operaciji.

Podsjetimo, “Masleničkom operacijom” oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranog zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke.

Time je nakon godinu i pol okupacije oslobođena cijela hrvatska obala, a gotovo svakodnevno granatirani, napaćeni Zadar napokon je dočekao mir. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija srednje i južne Dalmacije.

Nekoliko dana nakon oslobađanja zadarskog zaleđa, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman položio je na Jadranskoj magistrali temeljni kamen za gradnju novoga Masleničkog mosta. S udaljenih položaja Srbi su nastavili granatirati Masleničko ždrilo iz teškog oružja.

Unatoč tomu u srpnju 1993. na Maslenici je otvoren pontonski most kojim je, uz manje teškoće, promet tekao sve do konačnog oslobađanja Hrvatske i izgradnje novoga betonskog lučnog mosta.

Izvor: Kastela.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij