hren
 

NAPOKON ZATVORENA ZA PROMET
Ritam sekcija koja je duže vremena djelovala u Turističkoj ulici u Kaštel Štafiliću, za sada je otišla u povijest, a stanovnici te ulice noćne sate provode kao i njihovi sugrađani, u snu, a ne kao do nedavno, uz stalni koncert bubnjeva.

Šalu na stranu, stanovnici Turističke ulice napokon mogu odahnuti. Promet tom ulicom je zatvoren pa bezbrojne šahte, po kojima je ova ulica nadaleko poznata, više ne odzvanjaju i klapaju pod gumama različitih vozila.

Stanovnici te ulice, u kojoj ima čak 118 različitih šahti, za vodu, kanalizaciju, telefon i slično, u dužini od samo  90-ak metara, duže su vremena upozoravali ne samo na izgled ulice u kojoj se nalazi više turističkih smještaja, već i na činjenicu da gust promet izaziva strašnu buku koja ne dozvoljava odmor niti domaćinima niti gostima.

Prema izjavama nadležnih, izgled ulice, odnosno smanjenje broja šahti nije bilo moguće pa su stanovnici tražili da se tom ulicommakar zabrani promet kako bi buka bila manja.

Birokracija, zakonski propisi, različita objašnjenja, nisu doveli do  zatvaranja prometa, no kako su nam kazali s tim se u koštac uhvatila trenutna gradska vlast.

- U mjesecu studenom prošle godine Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove donio je Odluku o uređenju prometa u Turističkoj ulici u Kaštel Štafiliću. Turistička ulica se uređuje kao ulica u kojoj je zabranjen promet svim motornim vozilima, osim vozilima s posebnom dozvolom, te vozilima javnih i komunalnih službi. U svrhu provođenja ove Odluke, Upravni odjel je osigurao odgovarajući prometni elaborat kojim je uređeno postavljanje prometnog znaka  zabrane prometa u oba smjera, te zatražio i dobio prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova – izjava je koju smo o rješenju ovog problema dobili iz Ureda gradonačelnika Denisa Ivanovića, a ovaj potez gradske vlasti, stanovnici su dočekali s odobravanjem i zahvalnošću za odrađeno.

- Moram pohvaliti sadašnjeg gradonačelnika, koji je još prije nekoliko mjeseci došao u našu ulicu uvjeriti se kakvo je stanje, razgovarao s građanima te nas nekoliko puta primio na razgovor u svom uredu. Bio je uporan i danas imamo riješen problem prometa i buke. Na sredini ulice postavljen je stup što ulicu čini neprohodnom od juga do sjevera i obratno, postavljeni su znakovi zabrane prometovanja, a ostavljena je mogućnost da u ulicu ulaze vozila hitnih i interventnih službi. Zahvaljujem gradonačelniku u svoje osobno ime i u ime mojih susjeda - kazao je jedan od stanovnika, Siniša Legčević.

U ovom trenutku stanovnici Turističke ulice razmišljaju kako ugašenu ritam sekciju zamijeniti možda nekom umjetničkom galerijom na otvorenom, jer s malo truda i uz dozvolu nadležnih, možda bi 118 šahti mogle biti nova platna za neka umjetnička djela. Zanimljivo, zar ne?


KOMENTARI: