hren
 

SUĆURANI AKTUALNI I ZABAVNI
- I zato, kriv si ča nima posla, i kriv si zato ča poviše magistrale nima vode. I zato kriv si ča ne triba škola za ministra, a za čistačicu triba. I zato kriv si ča smo zaboravili lovca na bile medvide. I zato kriv si ča razgovor s advokaton košta osansto kun ura, duplo skupje nego ura sa kurbon. I zato, kriv si ča pošten čovik more krepat ako nima pinez, I zato kriv si za ono ča jesi i ono ča nisi – pročitala je Mirjana Peškaruša ovogodišnju presudu krnji, nakon čega je isti nestao u plamenu na sućuračkoj rivi, čime se završio ovogodišnji Sućuraški krnjeval, koji su uspješno organizirali članovi KU Kampanel.

A presudi krnji prethodila je maškarana povorka, koja se prema tradiciji kretala od  Pilane do rive, a u kojoj se našlo cijeli niz aktualnosti ne samo iz ovog malog mista nego i puno šire.

Na čelu povorke s ponosom se vijorio Kampanelov stijeg, koji su u konjski korak pratili konji upregnuti u kočiju Živka Kapova, vozeći gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića i pročelnicu Sandru Zokić, a nakon njih uslijedile su rasplesane mažoretkinje te vesele maškarane skupine najmlađih Sućurana, od onih iz vrtića do onih iz sućuračke škole i udruga koje okupljaju mlade.  Pa smo tako imali priliku vidjeti cijeli niz likova iz crtića, male rokere, smajliće, gljive, vitezove, ali mrave s Karepovca, likove iz knjige „Vlak u snijegu“ i mnoge druge.

Svojom točkom predstavili su se i prijatelji iz Vranjičkih maškara, kao i zatvorenici iz solinskih Cirimigina. Članovi prijateljskih Poklada iz Donjih Kaštela u Sućurac su pristigli predvođeni kraljicom i meštrom svog krnjevala. Njihov OOUR Štalije dočarao je stanje u Piranskom zaljevu i pokazao okupljenima kako izgleda situacija „Povuci – potegni“, a glavne uloge pripale su slovenskim policajcima i hrvatskim ribarima.

U žižu medijske pozornosti Poklade su dospjele nakon paljenja slikovnice „Moja dugina obitelj“ na nedavnom Dičjem krnjevalu, pa su se ovog puta očito željeli „iskupiti“ te su slikovnicu tiskali u nepoznatom tiražu i dijelili je okupljenima pa je središte Sućurca cijelo bilo u duginim bojama. U skladu s tim objasnili su, svima koji još ne znaju, kako izgleda „Primitivna kaštelanska obitelj“, a kako izgleda „Moderna europska obitelj“, kojoj svi trebaju težiti, pri čemu su zorno prikazali razliku između gaya i pedera.

A što misle o LGBT zajednici u niti jednom trenutku krnjevalske povorke nije dovedeno u pitanje, s naglaskom da su SDP i HDZ  pederi i gayevi na kvadrat, kako je stajalo u jednadžbi koju su Poklade istakle. Naravno, prisjetile su se Poklade, prigodnim natpisom, i svojih kolega iz kambelovskih maškara, koji ovih dana borave na riječkom karnevalu.

Tu je priča s gostima na krnjevalu bila završena, a onda je uslijedio specifičan sućurački humor i točke koje su maškare očito detaljno razmotrile i pripremile.

Pa je tako Garaža prikazala kako se ispituje kakvoća vode u nastavnom zavodu, KUD Putalj uprizorio je „Mašo talent“, a publika je imala priliku vidjeti i „Izgubljenu generaciju“ koja u posljednje vrijeme najčešće putuje niskobudžetnim avionskim letovima. Svi nazočni imali su priliku ovog dana vidjeti i kako uživo izgleda Vedrana Rudan te prva žena BABE-a.

„Mašovod 2050“ pokazao je kad Sućurani poviše magistrale mogu očekivati vodu, a uz sve ih je pratio gradonačelnikov zaključak da svatko malo vuče za svoje misto, a on je iz Gomilice... Naravno Gomilica će vodu dobiti prije Sućurca, zaključile su maškare.

Ni sućuračke maškare nisu preskočile temu istospolnih zajednica, a način na koji su utjelovili likove, istospolnim zajednicama može biti samo odlična reklama. Tata i tata, mama i mama, djeca koja čitaju slikovnicu „Moja dugina obitelj“, prikupljanje milodara za tiskanje slikovnice... tek je dio kolorita kojim su Sućurani dočarali ovu aktualnu temu.

A onda je uslijedila točka, za koju su mnogi kazali da će je malo koja druga krnjevalska točka u Kaštelima nadmašiti. Jednostavnog naziva „Advent u Kaštelima 2018“.

Ova točka poslužila je svima da se već sad upoznaju s programom slijedećeg Adventa, odnosno adventskih događanja.

Glavna zvijezda tih događanja bit će megapopularni Haild Bešlić, a od događanja za sada otkrivamo Livanjsku noć, Izbor miss dijaspore, Noć gastarbajtera, Sajam pite, Izbor najljepših terluka, a sve će završiti svečanim zatvaranjem i povratkom u Njemačku. Ostala događanja neka za sada ostanu tajna, ali garantiramo da će mnogi u njima uživati.

Isto tako, uskoro nas očekuje okupljanje 1000 Ivana na Sv. Juri, za što su već tiskane prigodne majice, a da se organizatori već na veliko pripremaju za sva navedena događanja pokazuje i činjenica da je cijeli Sućurac oblijepljen plakatima koji najavljuju Advent 2018.

A krnjo kojem je pročitana presuda s početka teksta?  Sućurani su ove godine očito ostali pod dojmom latinske riječi „Sinkopa“ jer upravo je ta nesretna sinkopa ovog dana platila glavom, kad već netko nije platio za počinjeno, upravo zbog sinkope...

Foto: Ante Majić, Robert Rimac


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij