hren

BETONSKI POKLOPCI U SRCU STAROG
Svjedoci smo da su ulice i štrade u starim dijelovima kaštelanskih naselja u posljednjim godinama poprilično promijenile izgled, što je posljedica različitih komunalnih radova. Male štrade pune su šahti i drugih različitih graditeljskih rješenja pa su izgubile svoj dosadašnji kolorit, a jedna od njih je, već određeno vrijeme, i Ulica fra Ive Perana u Kaštel Starom.

Iako u suštini nije riječ o pravoj ulici, već natkrivenom potoku, njen izgled proteklih godina, od kada su radovi na natkrivanju tog potoka izvođeni,  potpuno je neprimjeren centru mjesta, ali i nesiguran i opasan za sve koji njome prolaze.
Navedena ulica, koja se nalazi sjeverno od đardina u Kaštel Starom, za razliku od nekih u susjedstvu, nije puna šahti, ali je prekrivena pločama - poklopcima, koji nikako nisu primjereni njenoj funkciji i lokaciji.
Fotografiju te ulice poslali smo u Grad Kaštela tražeći odgovor je li sadašnji izgled ulice i konačan izgled ili će se možda raditi na njenim uređenju i kada. Iz Grada su nas obavijestili da je ta ulica u vlasništvu Hrvatskih voda te da je,  prema njihovom saznanju, popločana radi lakše i sigurnije komunikacije pješaka.

- Ulica je natkrivena poklopcima i ne može se  asfaltirati zbog lakšeg održavanja i čišćenja zatvorenog kanala – kazali su u Gradu.

Isto pitanje uputili smo i Hrvatskim vodama, odakle nam je također stigao sličan odgovor.

- U Ulici fra Ive Perana u Kaštel Starom, na k.č.z. 1954 k.o. Kaštel Stari, nalazi se potok  naziva „Općinski potok“ koji je većim dijelom toka natkriven.
Isti je jedan od najvećih bujičnih tokova područja grada Kaštela, s velikim pronosom nanosa. Budući da se isti koristi kao gradska ulica, izveden je kao natkriveni armiranobetonski kanal.
Predmetna lokacija prikazana na fotografiji  odnosi se na dionicu prije ulaza u more, gdje je vrlo mali uzdužni nagib što za posljedicu ima nakupljanje velike količine nanosa. Iz tog razloga je prihvaćeno takvo tehničko rješenje (natkrivanje sa platicama)   koje osigurava mogućnost podizanja i čišćenja kanala, a sve u svrhu zaštite od štetnog djelovanja voda.
Rekonstrukcija predmetnog kanala je izvedena 2009./2010. godine i ukoliko se uoče bilo kakva oštećenja istog Hrvatske vode će izvršiti sanaciju.

Na ovu temu ćemo uskoro održati sastanak sa predstavnicima Grada Kaštela - kazali su u Hrvatskim vodama.

Gledajući kalete, štrade ili ulice u drugim dalmatinskim gradovima i mjestima, vidljivo je da se pri svim radovima želi zaštiti dalmatinski kolorit, kojemu je glavni značaj kamen, dok u Kaštelima to nije slučaj.
Investitori, projektanti, izvođači  i svi ostali koji sudjeluju u određenim radovima, u Kaštelima nisu pokazali brigu za očuvanjem stoljetne baštine, a i i stručnjaci, konzervatori, posebno ne reagiraju ako nešto nije izričito zakonom zaštićeno.

Bez obzira na nadležnosti, financiranje ili bilo koje druge elemente pojedinih projekata, krajnje je vrijeme da Grad Kaštela preuzme nadzor nad svime što se događa u „njihovom dvorištu“, jer ovaj grad ništa nije manje vrijedan od Splita ili Trogira gdje u centrima zasigurno nećete naići na ovakve prizore.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij