hren
 

TRIDESET TOČAKA NA DONJOKAŠTELANSKOM KRNJEVALU
Donjokaštelanskom rivom u utorak poslijepodne prošle su maškarane skupine iz Donjih Kaštela, Kaštel Sućurca, Trogira, Primoštena, Zadra, Korenice, Slovenije i Mađarske, koje su se predstavile s trideset točaka ovogodišnjeg krnjevala KKU Poklade, i pri tome dobro zabavile i nasmijale okupljene Kaštelane i goste.

Krnjevalsku povorku predvodio je Mirko Jakelić, kojeg su sa pozornice na portu u Kaštel Starom predstavili kao najpoželjnijeg kaštelanskog neženju, noseći zastavu organizatora, nakon čega su uslijedile mažoretkinje te meštar Donjokaštelanskog krnjevala Marko Grozdanić i kraljica krnjevala Ivana Pirija, koji su put od Nehaja do Kaštel Starog prešli u kočiji. U kočiji su se dovezli i gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović sa suradnicima te dožupan Ante Brčić, kao i mala kraljica, Petra Vrgoč.

Što im je prošle godine zaokupilo pažnju i čemu su se željeli narugati, domaćini iz KKU Poklade pokazali su kroz više točaka. Podmladak maškara uprizorio je točku pod nazivom Tronblon te su dočarali stanje na državnoj meji, a oni nešto stariji imali su svoju izvedbu Miljenka i Dobrile. Oni koji do danas nisu znali kako izgledaju Vlaški svati imali su priliku nešto saznati i o tome, a Povuci – potegni, o stanju u Piranskom zaljevu, baš kao i prije nekoliko dana u Kaštel Sućurcu, ovdje je izvela ekipa sa Štalije.

Berekini iz Štafilića svima su dočarali kakav se zrak udiše ovih dana i kakva se voda pije. S medijske konferencije direktora Čistoće i Vodovoda zaključeno je „Napij se vode i udahni pa lipo izdahni“.

Da Afrička šljiva ne pada poručeno je u točki Demografska obnova, , a učenici kaštelanske gimnazije zabavili su se na američkoj žurki uz Trumpov zid prema Meksiku. Bratimi iz Donjih Kaštela dotakli su se kaštelanske diobe, u kojoj su glavnu ulogu imali pokojnici te zemljišnik i katastar, dok su domaćini zorno prikazali što očekuje meštra od krnjevala Marka Grozdanića i predsjednika Poklada, Nikolu Radića, nakon tužbe za spaljivanje slikovnice. Grozdanić i Radić imat će priliku, iza rešetaka, pročitati sve najljepše bajke svijeta. Krempitice su ovog utorka, uz raskošne haljine i ples,poručile „Mi smo lijepe“.

Domaćini su sve ono zanimljivo što nije predstavljeno u povorci, uvrstili u  Maškadur, svoj humoristično – satirični list, koji je izašao 29. put.

Gosti iz Korenice u Donja Kaštela doveli su kraljice pustinje,  Puntamika iz Zadra jedan od svojih OPG-ova, a iz Primoštena su u Kaštela stigli gusari.

Maškare iz trogirske udruge Rašpin Jute doveli su tri točke, od kojih je jedna prikazala hrvatsku stvarnost s naglaskom na irsku budućnost, Donjokaštelanskom rivom tradicionalno su prošli i trogirski cigani, a zapadni susjedi sve su nasmijali svojom butigom o zdrave spize „Tičja litavica“.

Neke od najboljih točaka predstavljenih na svom krnjevalu, maškare sućuračkog Kampanela donijeli su i u Donja sela pa tko već nije vidio o čemu se radi, imao je priliku upoznati se s promocijom slikovnice, Vedranom Rudan i udrugom BABE i Izgubljenom generacijom, kao i Morčićima KUD-a Putalj, a nije nedostao ni Advent 2018.

Dugogodišnji prijatelji iz Slovenije, odnosno Korant kluba Ptuj, i ove su godine stigli u zahtjevnim maskama zvončara i ponovno oduševili publiku, a dio ih je pristigao u bojama livade i polja Slovenije.

Po prvi put u Kaštela su stigli i gosti iz mađarskog HKUD-a Sumarton, uprizorivši vjenčanje više parova, uz pratnju predivnih Ciganki.

A na kraju krnjevalske povorke stigao je krnjo, u liku  Iveka Todoronea na tronu Agrokora, dobro čuvan od pripadnika različitih organizacija.

- Košulja bila, leptir mašna i crveni se gariful iz žepa vije. Umisto maške u krilu mu zlatna kuna iz Savudrije i Sicilije. U filu stoje i livi i desni, same poštenjačine, žvaleći mu ruke. A on na fejzbuku kroniku vodi iz mirne londonske luke.

Di si, kume? Kako si, rodijače? Jesu li ti glavom malo zavrtile pare? Puno si steka, bogatstvo ti reslo, kreditom si gradija nove ambare. Mislija si: „Kume, sad ij i pij i lipo uživaj sve po 9,99 kuna.“

 A noćas će ti duša u oganj pakleni. Kume, izgori ti kesa puna – završetak je osude Iveku Todoroneu, nakon čega je, kako su maškare i najavile, izgorio u plamenom ognju.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij