hren
 

U SUSRET CENTRALNOM OBILJEŽAVANJU
Nakon što je u rujnu, u Kaštelima, započelo obilježavanje 130. godišnjice rođenja fra Bernardina Sokola, u samostanu Male Braće u Dubrovniku, održano je predavanje o ovom glazbeniku pod nazivom „Život u kutiji OZN-e“.

Predavanje je održao fra Stipe Nosić, koji je govorio o životu fra Bernardina Sokola, o temi kojom se  bavio u svom istraživačkom radu, njegovom svećeništvu, bogatoj glazbenoj karijeri, ali i o njegovoj mučeničkoj smrti, kao i o dokumentima koji su se „74 godine čuvali u kutiji OZN-e“ te su nedavno pronađeni.
U svom izlaganju fra Stipe Nosić obuhvatio je tako razdoblje od 1888. godine i Sokolovog rođenja u Kaštel Sućurcu do 1944. godine, kada je ovaj glazbenik, bez suđenja, uz optužbu za veličanje Ante Starčevića, ubijen od strane partizana.

Predavanju u Dubrovniku nazočili su i predstavnici  organizacijskog Odbora obilježavanja obljetnice, Mihovil Biočić te Mili Bratinčević, koji je ovom prigodom rekapitulirao sve aktivnosti Odbora i društva Bijaći na pronalaženju živih svjedoka pokopa fra Bernardina Sokola, braću Ivu i Juru Mateljak iz Orebića, gdje se na plaži Trstenica nalaze posmrtni ostaci fra Bernardina. Bratinčević je ujedno najavio izdavanje prigodne poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola u svibnju ove godine. To će, nakon Andrije Kačića Miošića, biti tek drugi franjevac čiji se lik našao na poštanskoj marki što govori o važnosti lika i djela fra Bernardina, naglasio je Bratinčević.

Treba napomenuti da će centralno događanje obilježavanja 130 godina od rođenja fra Bernardina Sokola biti simpozij, koji će se 18 svibnja održati u Kaštel Sućurcu te liturgijsko slavlje 20. svibnja u crkvi na Poljudu.

.Foto: M.Macan/Dubrovačka biskupija


KOMENTARI: