hren

GRADSKI ČELNICI I PREDSTAVNICI INTERVENTNIH SLUŽBI
Povremeni prometni kolapsi na pojedinim područjima, nekoliko osoba koje su potražile liječničku pomoć, skraćena nastava, neprohodne ulice do pojedinih naselja u sjevernim dijelovima Kaštela, cjelodnevni rad djelatnika Vlastitog pogona, ralice tvrtke koncesionara na ulicama i prije svega nervoza kod većeg broja građana, obilježile su prvi dan ovog tjedna u Kaštelima.

- Unatoč svemu, nadležne službe odradile su dobar posao, ovaj hladni val dočekale su spremne i tako će nastaviti i u narednim danima. Kažemo dobar posao, u skladu s našim mogućnostima, jer mi smo ipak grad u kojem se ovakve nepogode događaju rijetko pa se u opremi i ljudstvu osposobljenom za ovakve situacije, ne možemo se uspoređivati s gradovima na kontinentu – čulo se u ponedjeljak navečer na sastanku glavnog stožera Civilne zaštite.

Na sastanku, na kojem je rezimirano sve učinjeno, kao i izneseni planovi za naredni dan, sudjelovali su predstavnici Grada na čelu sa zapovjednikom stožera, gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i načelnicom, dogradonačelnicom Jadrankom Matok Bosančić, dogradonačelnik Grgica Benutić, upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj te predstavnici drugih gradskih komunalnih službi, policije, vatrogasaca, HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih cesta, Vodovoda i kanalizacije te gradskog Crvenog križa.

Iz podnesenih izvješća saznali smo da je tijekom dana policija zabilježila četiri prometne nezgode, uglavnom s materijalnom štetom, dok se manje nezgode nisu prijavljivale te da su policijski službenici reagirali gdje je bilo najpotrebnije. Vatrogasci su imali posla pri izvlačenju nekoliko vozila koja su iskliznula s kolnika, Crveni križ tijekom sva 24 sata dežura ako nekome zatreba pomoć, koja je i danas dostavljena na dvije adrese.

Djelatnici Vlastitog pogona, njih 30-ak, cijelog su dana radili na posipanju ulica i tretiranju nogostupa uokolo institucija i ustanova, a u Vodovodu glavne probleme očekuju tek u slijedećim danima kada temperature budu još niže od današnje.

Na Hitnoj pomoći, do 20 sati, ukazana je liječnička pomoć šest osoba, troje odraslih i troje djece, koji su primljeni s lakšim ozljedama. Njih petero nastradali su kao pješaci, dok je jedna osoba liječnički tretman primila nakon lakše prometne nezgode.

Najveći problemi zabilježeni su u prometu, uglavnom zbog neodgovarajuće opreme na vozilima pa su se čepovi stvarali na većini ulica koje imaju malo uspona. Posebno loše stanje do poslijepodnevnih sati bilo je na brzoj cesti, no stanje se popravilo nakon što su iz Hrvatskih cesta na ovu prometnicu uputili četiri ralice, od 21 ralice koliko ih je imalo posla diljem županije.

Za potrebe posipanja utrošeno je do sada nešto manje od 4 tone soli, a tvrtka Prvi treptač ulice posipa sipinom. Radovi se izvode na Cesti dr. Franje Tuđmana i drugim ulicama, osim brze ceste, sa dvije ralice, četiri kamiona i jednim bagerom.

Prema najavama, pred komunalnim djelatnicima radna je noć u kojoj će ralicama i uz posipanje, proći što veći broj ulica u Kaštelima.

No naglašeno je kako je nužno da i građani izvršavaju svoje obveze, kao što je čišćenje snijega i leda ispred svojih dvorišta.

- Komunalne službe noćas će odraditi svoj dio posla, gdje mogu, ući će u svaku ulicu, no moramo znati da se u puno ulica ralicama ne može ući. Dio nogostupa, uz autobusne stanice i pojedine ustanove smo čistili, djelatnici Vlastitog pogona u rane jutarnje sate će još dodatno čistiti najfrekventnije nogostupe. Ponovo apeliramo na građane da bez zimskih guma ili druge zimske opreme ne izlaze na prometnice i da ispred svojih kuća obavezno očiste. Građanima su, u slučaju potrebe, na raspolaganju sve gradske službe, Crveni križ i druge interventne službe – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović i još jednom napomenuo da u kaštelanskim osnovnim školama, kao i srednjoj školi Braća Radić, u utorak ujutro nema nastave.

Svi građani, do 15 sati, u slučaju potrebe, mogu se javiti na dežurni telefon 205-206, odakle će se koordinirati svim aktivnostima, a nakon tog vremena pojedinim dežurnim službama.

Ovom prilikom predstavnik Vodovoda i kanalizacije još jednom je upozorio građane na potrebu zaštite vodomjera i cijevi, a svi kvarovi mogu se prijaviti na dežurni telefon 383-816.

Isto tako, pojedine probleme uzrokovane ovim vremenskim nepogodama, kao što su neprohodnost i odsječenost, potreba za hitnom pomoći i akcijama, građani mogu prijaviti i na broj 112  - DUZS-e.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij