RERA KAO PARTNER U PREKOGRANIČNOJ SURADNJI
Osnivanje tri klastera, sva tri na području Kaštela kao i uspostava Centra za podršku razvoju klastera, koji bi trebao djelovati u prostoru nekadašnje Kemijske škole u Kaštel Sućurcu, značajni su ciljevi projekta BACAR, zbog čega su se ovih dana u Kaštelima sastali stručnjaci kako bi utvrdili načine realizacije i terminski plan.

Projekt BACAR je projekt iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Vodeći partner projekta je Općina Kotor, a partneri su Privredna komora Crne Gore, Javna ustanova RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-Neretvanske županije i Područna privredna komora Trebinje.

- Glavni cilj projekta BACAR je jačanje institucionalne infrastrukture i usluga malim i srednjim poduzećima s ciljem jačanja konkurentnosti kroz razvoj klastera  i to u područjima kreativne industrije, turizma i lokalne hrane.
Specifični ciljevi su podizanje poslovnog znanja i motivacije za klasterizacijom i uspostava tri nacionalna klastera te njihova prekogranična suradnja, jačanje poslovnih kapaciteta u suradnji s potpornim institucijama i unaprjeđenje inovacija i transfera novih tehnologija te ulazak na nova tržišta i internacionalizacija klastera kroz zajedničku promociju – kazao je o projektu Srećko Radnić iz ustanove RERA.

Kao rezultati projekta očekuju se podizanje poslovne svijesti, motivacije i znanja te jačanje institucionalne infrastrukture i usluga u sektoru malog i srednjeg poduzetništva s ciljem jačanja konkurentnosti kroz uspostavu klastera kreativne industrije, turizma i lokalne hrane.
Ciljane skupine su mala i srednja poduzeća i poduzetnici, klasteri, potporne institucije, lokalna, regionalna i državna uprava, kao i obrazovne institucije.
Ujedno, uspostava jedinstvene baze podataka omogućit će brži pristup informacijama značajnim za poslovanje te omogućiti jednostavnije međusobno umrežavanja članova klastera, kao i njihovo umrežavanje sa potpornim institucijama.
U sklopu projekta namjera je u Kaštelima urediti prostor u nekadašnjoj Kemijskoj školi, a U tom prostoru uspostavio bi se Centar za podršku razvoju navedenih klastera te zaposlile osobe koje će pružati podršku malim i srednjim poduzećima.

- Sva tri klastera bit će i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori i u Bosni Hercegovini, a svaki od partnera u tim državama izabrao je stručnjake, odnosno vodeće eksperte za uspostavu klastera. Tako smo i mi odabrali stručnjake s kojima smo se danas sastali kako bi dogovorili realizaciju aktivnosti terminskog plana, a to su uglavnom aktivnosti na terenu te edukacija potencijalnih članova klastera, kroz radionice – objasnio je Radnić.

Ekspert za uspostavu klastera lokalna hrana je Zrinski Pelajić, poslovni savjetnik, koji ima bogato iskustvo u realizaciji različitih EU i drugih projekata.

- Unutar ovog klastera želimo najprije, uz pomoć RERE, snimiti stanje na terenu, prepoznati i mapirati potentne tvrtke, OPG-ove, proizvođače lokalne hrane u Kaštelima i okruženju i povezati ih s druga dva klastera, turizmom i kreativnim industrijama. Slijedit će određene radionice, od onih početnih do onih koje će ljudima dati ideje o klasterima i njihovom značenju te koristima pri čemu je važno stvoriti kod ljudi povjerenje i međusobnu suradnju. Jedan od važnih koraka je i povezivanje unutar sva tri klastera, ispreplitanje interesa, a sve u cilju kako bi korist imali i konzumenti i proizvođači takve hrane – naveo je Pelajić.

Stručnjak za uspostavu klastera kreativne industrije je Ivana Nikolić Popović, voditeljica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, dok je za uspostavu klastera turizma zadužen Goran Pavlov, voditelj inovacijskog klastera u Splitu.

- Jedan od ciljeva nam je postojeće usluge i turističke proizvode podignuti na jedan viši nivo, povećati prepoznatljivost kroz zajedničko djelovanje, uz zajednički pristup rješavanju zajedničkih problema – ustvrdio je ovaj Kaštelanin.

Projekt BACAR i sve što on donosi, predstavnici javne ustanove RERA i stručnjaci za uspostavu klastera predstavit će u srijedu, 28. veljače, u 11 sati, u dvorcu Vitturi, na konferenciji za medije.


KOMENTARI: