hren
 

GOTOVO 4 MILIJUNA PRORAČUNSKIH KUNA ZA REKONSTRUKCIJU VILE U 2018. GODINI
Vila „Nika“ u Kaštel Starom, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, koje već godinama stoji napušteno i ruševno, dočekalo je svoj red za obnovu koja je predviđena za ovu godinu. Prenamjena vile u društveno-poslovne svrhe provest će se isključivo sredstvima iz proračuna grada, a ovih dana očekuje se i pokretanje Javnog natječaja za njenu rekonstrukciju.

Doktor Petar Kamber, pravnik, utemeljitelj kultnog hotela Palace i veliki promicatelj ljepota dalmatinske obale koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, davne 1928. godine je rekao: „More je naše najveće bogatstvo, a Kaštela su rajski dio prirode na zemlji. Učinit ću od Kaštelanskog zaljeva francusku rivijeru našeg turizma“.

Taj vizionar također je poznat kao graditelj secesijske ljepotice, obiteljske vile „Nike“ koju je izgradio 1902. godine na malom rtu ispod budućeg hotela Palace, na dijelu koji je kasnije dobio ime Kamberovo šetalište. Vila je, navodno, dobila ime po prvoj ženi dr. Kambera. Danas je u vlasništvu Grada Kaštela koji ju je zbog komunalnog duga 2005. godine preuzeo od Kaštelanske rivijere.

Nažalost, vila „Nika“, koju je Ministarstvo kulture označilo kao zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, i danas zjapi prazna i ruševna, nagrižena požarima, zubom vremena i nebrigom, otužna kao i čitav niz starih utvrda, vila i kuća iz nekih sretnijih vremena, a koje čekaju bolje sutra u Kaštelima.

Već godinama se čekaju financijska sredstva potrebna za preuređenje objekta u poslovne i društvene svrhe. Prije pet godina započelo se s procesom skupljanja dokumentacije, a o početku izvedbe radova govorilo se još 2016. godine kad se očekivalo kompletiranje cjelokupnog procesa. Međutim, do danas nije vidljiv nikakav napredak te smo iz tih razloga kontaktirali nadležne.

Pročelnica gradskog Ureda za društvene djelatnosti Sandra Zokić kazala nam je kako je dokumentacija za rekonstrukciju vile „Nike“ kompletirana prošle godine te da uskoro kreće postupak javne nabave za izbor izvođača radova. Planirani rok trajanja radova je godina dana. Grad Kaštela će urediti „Niku“ vlastitim sredstvima i za to je u proračunu planirano 3.800.000 kn. Vila će  postati višenamjenski objekt u čijem je prizemlju predviđena kavana, a u ostatku prostora uredi za turističku zajednicu te kongresna dvorana.

Ukoliko se sve to ostvari u roku, Kamberova rečenica s početka teksta možda i ne bude zvučala kao loša šala.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: