hren
 

JOŠ MALO PA GOTOVI NOVI SADRŽAJI U MARINI KAŠTELA
Prema procjenama, još dva tjedna potrebno je za završne radove kako bi jedriličarski centar te poslovni centar sa zatvorenim bazenom Marine Kaštela zasjali u punom sjaju te otvorili svoja vrata svim budućim korisnicima.

Sunčan dan ove srijede odveo nas je u Kaštel Gomilicu, u Marinu Kaštela, gdje se upravo dovršavaju objekti koji će imati javnu, sportsku i turističku namjenu i u kojima će se, u skladu s tom namjenom u skoroj budućnosti služiti sportaši, turisti i građani Kaštela.

Među završnim radovima, koji su preostali za dobivanje uporabne dozvole, tek je finalno, estetsko uređenje jedriličarskog centra i opremanje vanjskog štekata te unutrašnjeg prostora budućeg restorana.
Radovi na ostalim sadržajima u jedriličarskom centru su gotovi.

- Ovo je centar koji će raditi tijekom cijele godine, a za rad u njemu interes su već pokazali jedriličari sa sjevera, iz Rusije i Finske, koji planiraju tu trenirati tijekom zimskih mjeseci. Centar ima sve što je jedriličarima potrebno te sve što jedan centar treba imati za organizaciju velikih međunarodnih regata – ustvrdio je direktor razvoja Marine Kaštela, Miran Tomasović, koji nam je u ovom obilasku bio domaćin.

A, osim standardnih sanitarnih čvorova i garderoba, u centru su i prostorije za suce, prostorija za sušenje jedara, prostor za teretanu, veliki hangar visine 9 metara na 300 metara četvornih, ali i veliki restoran, mini bar...

Na sjevernoj strani centra uređena je rampa na kojoj u istom trenutku u more može ući 90 jedrilica ili njih 300 u roku deset minuta, što je čini jednom od najvećih u Hrvatskoj pa i u Europi.
S južne strane jedriličarskog centra uređena je obala, s privezištima i šetnicom, u dužini od 800 metara, koja cijelom području daje poseban izgled. Dio hortikulturnog uređenja je završeno, dok će dio zelenila ovdje naći svoje mjesto čim vremenski uvjeti to dozvole.

- U tijeku je i zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, za novi travel lift i nastavak uređenja obale oko servisne zone, što će dodatno oplemeniti izgled i funkciju cijelog područja – kazao je Tomasović i naglasio kako se u ovom trenutku radi i na rekonstrukciji pristupne ceste do jedriličarskog centra.

Poslovni objekt sa zatvorenim bazenom u potpunosti je završen. Bazen, prvi veliki natjecateljski bazen, na ovom području, nakon bazena na splitskom Poljudu, dug je 25 metara, a širok 18 metara. Najveća dubina mu je 2,25 metara, najplići je na 1,55 metara, a uz njega postoji i mini, dječji bazen.
Za našeg posjeta temperatura u bazenu iznosila je oko 26 stupnjeva, a da voda bude topla i potpuno bistra, ispod bazena, koji se nalazi na prvom katu objekta, nalazi se cijeli niz postrojenja za grijanje, filtriranje, doziranje potrebnih dezinfekcijskih sredstava, bazeni za pretakanje vode i drugo.
Tu su i garderobe s velikim brojem ormarića, sanitarni čvorovi, dvije saune u sklopu welness centra...
I ovaj objekt imat će svoj restoran – pizzeriju i druge sadržaje kako bi korisnici bazena, uz rekreaciju imali i mjesto za dodatno opuštanje.

Južna strana ovog objekta sadrži urede u koje će se useliti djelatnici charter tvrtki, a naći će se tu i nužna trgovina nautičke opreme.

Kako smo već kazali, potrebno je još nešto manje od dva tjedna da se svi radovi okončaju, nakon čega slijedi dobivanje uporabne dozvole i objekti mogu početi s radom.
Osim što će njihovo stavljanje u funkciju ovu marinu u Kaštel Gomilici dovesti u sami vrh uređenosti hrvatskih marina, obogatit će se i javni život u Kaštelima, ali za prvo vrijeme i zaposliti više od 20 novih djelatnika.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: