hren
 

NOVA CRAFT PIVOVARA S KAŠTELANSKIM TIMBROM
S obzirom  na sve veću popularnost craft piva, za sve zaljubljenike u isto napravili smo intervju s našim sugrađaninom Hrvojem Paštarom, koji je zajedno s još trojicom prijatelja u procesu otvaranja druge splitske craft pivovare Tap B.

Čak je Shakespeare davno ustvrdio da je „kvarta piva hrana za kraljeve“. Zadnjih nekoliko godina sve više se govori o tzv. craft pivu. Malo više o tome, ali i o njegovoj hrabrosti da svoj hobi i zadovoljstvo pretvori u posao saznali smo na ugodnom druženju s Hrvojem.

Dobar dan Hrvoje, hvala što si pristao na intervju za Portal. Možemo krenuti s predstavljanjem. Molim te, reci nam općenito nešto o sebi.

Dobar dan. Hvala Portalu što me pozvao. Moje ime je Hrvoje Paštar, po struci sam informatičar i radim u Splitu u jednoj IT firmi. Živio sam u Splitu i Zagrebu, ali sam se prije tri godine s obitelji trajno preselio u Lukšić. Oženjen sam, imam dvoje djece, sina i kćer. Bavim se ronjenjem i podvodnom fotografijom, kuhanjem piva., tzv. homebrewingom i godinama sam bio član udruge Hmelj koja se bavi promocijom kućnog pivarstva.

Možeš li ukratko našim čitateljima objasniti što je zapravo craft pivo? Pojam je u Hrvatskoj relativno novi.

Da, craft pivo se u Hrvatskoj probilo tek zadnjih nekoliko godina. Pojam je nastao u Americi prije skoro trideset godina. Radi se o nepasteriziranom i nefiltriranom pivu koje karakterizira poseban okus jer je bez aditiva i svih štetnih tvari, a ono što ga razlikuje od korporativnog pivarstva je puno manja količina. U nekim susjednim zemljama je ranije zaživjelo, u Italiji prije skoro deset godina. A sve je zastupljenije i u Sloveniji, BiH, Srbiji.

Što misliš o hrvatskoj craft sceni? Imaš li svog favorita?

Pa hrvatska craft scena je još na svom početku, ali ima jako dobrih piva, a nadam se da će ih uskoro biti sve više. Potencijala ima, kao i ljubitelja piva, a mnogi se već time bave u svojim domovima, pa ne sumnjam da će se nastaviti razvijati. Kao favorita bih izdvojio Pozoj od Zmajske pivovare, koja je prva hrvatska craft pivovara.

Čini se da si veliki zaljubljenik u pivo. Kako je započela fascinacija dobrim domaćim pivom?

Ideju sam zapravo dobio od svoje žene koja je prehrambeni tehnolog. Počeo sam kuhati pivo kod kuće za vlastite potrebe i postao sam član udruge Hmelj. Tu se našlo nekoliko entuzijasta koji su voljeli eksperimentirati s kuhanjem pa je sve to dobilo jednu novu sferu. Počeli smo razmjenjivati iskustva, recepte, organizirali smo edukacije, radionice, degustacije i različita pivarska druženja. Neko vrijeme sam čak bio predsjednik i potpredsjednik udruge.

Kako ste došli na ideju o otvaranju pivovare?

Nas četvorica prijatelja upoznali smo se u udruzi Hmelj. Svi smo entuzijasti koji su se bavili kućnim pivarstvom pa zapravo i nije čudno da se jednog dana rodila ideja da pokrenemo nešto svoje. Kupili smo pogon u Sloveniji i ostatak opreme isključivo vlastitim sredstvima, pronašli prostor na Trsteniku, sredili ga i ostatak vremena se borili s birokracijom. I tako je nastala druga splitska pivovara. Iako je otvorenje bilo predviđeno za prosinac prošle godine, sve se razvuklo radi čekanja dozvole.

Kako je nastalo ime pivovare – Tap B?

Nastalo je od inicijala naših prezimena, a kako tap znači pipa iz koje se toči, imalo je smisla.

Koje vrste, odnosno stilove piva nudite, koja je razlika i gdje ih naši čitatelji mogu probati?

Što se tiče stilova u početku idemo s american pale aleom, a nakon toga planiramo uvesti još india pale ale i porter, a planiramo i specijal, sezonsko pivo. Naravno, dobit će i karakteristična imena, APA Trapula, a IPA Mirakul. Sva ale piva su piva gornjeg vrenja. American pale ale je jedno od klasičnih craft piva, osjeti se jak okus hmelja i lijepi miris citrusa, blago crvenkaste je boje. Većini ljudi se najviše sviđa ova vrsta. India pale ale je jači, gorči, ima više alkohola i jako je popularan među istinskim ljubiteljima craft piva. Porter je tamno pivo s visokim udjelom alkohola i izrazite punoće. Specijal, kao sezonsko pivo će se mijenjati, recimo svaka tri, četiri mjeseca novo pivo. Ponešto za svakoga. Ja osobno preferiram svijetla piva. Inače, pivo će se zasad moći probati u prostorima naše pivovare i u još nekim kafićima po Splitu, npr. Plan B.

Čula sam da planirate u sklopu pivovare i otvorenje puba. Možeš li nam reći malo više o tome?

U sklopu pivovare, dakle na našoj lokaciji na Trsteniku otvara se i brew pub. Otvorenje je planirano za 15. travnja, ali više informacija dobit ćete uskoro. Bit će to mjesto za sve istinske ljubitelje dobrog piva i glazbe. Planiramo organizirati svirke i različite eventove. Osim naših piva gosti će moći uživati i u različitim okusima craft piva gostujućih pivovara.

Kakva je perspektiva u kuhanju piva? Može li se živjeti od toga?

Od nas četvorice, trojica ovo radimo tijekom popodneva u slobodno vrijeme, dok je jedan od nas potpuno u tome. Trenutno o tome razmišljam kao o hobiju i zadovoljstvu, ali tko zna. Vidjet ćemo kako će ići. Kako smo već rekli, craft scena u Hrvatskoj se još razvija, postoji perspektiva, ali treba proći još vremena. Korak po korak.

Razmišljate li o širenju posla, izvozu u druge zemlje ili u trgovačke lance?

Ne žurimo. Vidjet ćemo kako će nam krenuti. Zasad je sve napravljeno našim vlastitim sredstvima bez ikakvih poticaja. Pričekat ćemo dok vidimo u kojem će se smjeru sve to skupa razvijati, a onda tko zna. Zasad nam je dovoljno što smo se odlučili na otvorenje druge splitske pivovare i da želimo ljudima malo približiti sam fenomen craft piva.

Bio je ovo poučan razgovor. Iako sam i sama ljubitelj piva, moram priznati da su mi neke stvari bile nove. Nadam se da su i čitatelji nešto naučili i da će svakako svratiti u pub pružiti podršku našem sugrađaninu i uživati u bogatim okusima kvalitetnog craft piva.


KOMENTARI: