hren
 

Čini se da se ove godine nećemo tako lako riješiti zime. Jugo i pad tlaka tijekom nedjelje samo su uvod u novu promjenu vremena koja Dalmaciji donosi novu kišu, ponegdje ponovno obilniju. Možemo kazati da u novom tjednu neće biti dana bez barem malo kiše. Ipak, pojedini dani bit će uglavnom suhi, a neki gotovo u cijelosti kišni. Već su u prvoj dekadi ožujka mjestimice pale, pa i premašene prosječne mjesečne količine oborine, novi tjedan dodatno će podebljati oborinski pečat mjeseca.

Jugo je u nedjelju navečer u velikom dijelu Dalmacije bilo jako s olujnim udarima. Najjači udari do 20 sati, prema podacima DHMZ-a, u Hvaru su dosezali 103 km/h, a udari juga u Splitu bilu su na pragu orkanskih, do 113 km/h.

Jugo će u noći na ponedjeljak sve više poprimati južni smjer (oštro), ponegdje će do jutra zapuhati i lebić uz postupno slabljenje. Važno je napomenuti da je noćas ponegdje uz obalu i na otocima moguća pojava ciklonalne plime.

Ponedjeljak će biti pretežno oblačan, uz čestu kišu, a ponegdje će biti i pljuskova s grmljavinom. Do kraja dana lokalno će pasti preko 50 litra kiše po kvadratnom metru što će izazvati lokalne bujice. Bit će relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 13 do 17°C.

U utorak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, ali će biti manje česta i manje obilna nego u ponedjeljak. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. Zadržat će se relativno toplo.

Srijeda bi mogla biti dan s najviše sunčanih i suhih razdoblja u tjednu, ali i tada može povremeno biti slabe kiše ili pljuskova. Vjetar će biti slab, različitih smjerova. Jutro i večer malo svježiji, danju oko 15 stupnjeva.

Četvrtak promjenjiv, kiša i pljuskovi bit će malo češći u odnosi na srijedu. U drugom dijelu dana zapuhat će jugo koje će navečer biti jako. I dalje relativno toplo.

Čini se da će ponovno više oblaka i više kiše biti u petak i dane vikenda. Subota biti mogla donijeti novo olujno jugo i dodatno zatopljenje.

Pozornosti je vrijedna ciklona koja bi Jadran svojim centrom trebala prolaziti tijekom nedjelje. Zbog toga će i nedjelja biti promjenjiva, povremeno uz kišu. Iako prognostički materijali uopće nisu usuglašeni za razdoblje od nedjelje, trend je takav da bi upravo u nedjelju mogla zapuhati prva marčana bura i donijeti značajan pad temperature zraka.


Aktualni izlaz modela ECMWF predviđa izrazito zimsku sinoptičku situaciju nad našim dijelom Europe u nadolazeću nedjelju

Osobito je zanimljiv trenutni trend za početak sljedećeg tjedna gdje se vidi daljnje jače zahlađenje zbog dotoka vrlo hladne zračne mase s istoka Europe. U kontinentalnom dijelu zemlje moguć je snijeg.

Kako će se razvijati situacija s vremenskim prilikama na kraju sljedećeg tjedna, tek ćemo vidjeti. No, ne bi nas smjelo iznenaditi da nakon višednevne južine i relativne topline, prva marčana bura kratkotrajno ponovno donese zimski ugođaj čak i u Dalmaciji.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: