hren

Unatoč upornoj kiši već četvrtu godinu zaredom koncert korizmenih pučkih napjeva napunio je župnu crkvu u Kaštel Štafiliću. Na koncertu  pod imenom „Tebe propetoga molimo“ osim organizatora Pučkih pivača Donji Kaštili, nastupili su i župni zbor sv. Ivana Krstitelja iz Kaštel Starog, KUD „Putalj“ - ŽVS „Kaštelanke“ i klapa „Bistrica“ iz Marije Bistrice.

Voditeljica Mirjana Lemac predstavila je sve izvođače te provela prisutne kroz korizmene običaje u Kaštelima kroz povijest.

Koncert su otvorili domaćini s lokalnim napjevom iz Kaštel Štafilića U Gospodina mučenje. Zatim je slijedio svima dobro poznati Mješoviti zbor sv. Ivana Krstitelja iz Kaštel Starog pod vodstvom Antonije Teskere uz solistički nastup mladog tenora Bože Jurića Pešića. Izveli su Tužno jauče, Ne boj se i Pod maslinom.
Nakon njih nastupili su još jedni Kaštelani, odnosno ŽVS „Kaštelanke“, jedna od sedam sekcija KUD-a Putalj iz Kaštel Sućurca koji je osnovan 2015. s ciljem očuvanja folklorne tradicije iz cijele Hrvatske. Uz melodije Prosti moj Bože, Grešniče jadni i Sedem svete žalosti posjetitelji su osjetili duh Dalmacije, Slavonije i Turopolja.

Klapa „Bistrica“ odnosno „braća sa sjevera Hrvatske“ kako ih naši domaćini zovu oduševila je Kaštelane. Inače, klapa je osnovana 2003. godine i od tada je sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Počastili su kaštelansku publiku pjesmama Narode moj ljubljeni, Prosti moj Bože i K suncu prosi svaka roža.

Posljednji su nastupili organizatori ovog lijepog događaja Pučki pivači Donji Kaštili koji su izveli korizmene pjesme iz našeg grada, dva napjeva iz Novog – Poklon sv. Grobu i Prosti moj Bože te O biči priljuti iz Starog.

Posjetitelji su vidljivo uživali u tradicionalnim korizmenim pjesmama, a neki su potiho pjevušili prateći izvedbe klapa i zborova, osobito domaćih s čijim su repertoarom bolje upoznati. Svi izvođači ispraćeni su gromoglasnim pljeskom.

Nakon posljednje pjesme Pivača podijeljene su zahvalnice svim sudionicima nakon čega su se svi poredali oko oltara i svečano zapjevali pjesmu već poznatu kao tradicionalni završetak koncerta Ja sam uskrsnuće i život.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij