hren

TITULA DRŽAVNIH PRVAKA PRIPALA VANJI VUJIĆ I VIKTORU SZABO
Kaštela su jučer nakratko postala najrasplesaniji grad u Lijepoj našoj, a ponajbolji plesači Hrvatske s nestrpljenjem su iščekivali svoje nastupe pred sudcima i publikom, koja je do posljednjeg mjesta ispunila Gradsku dvoranu u Kaštel Sućurcu. Tijekom cijelog dana iz nje su odzvanjali  vrući ritmovi  sambe, rumbe, jivea, cha – cha – cha, paso doblea..., dok se šezdesetak najboljih plesnih parova u devet starosnih kategorija, u kvalifikacijama borilo za prolazak u finale i titulu državnih prvaka na ovogodišnjem državnom Prvenstvu u latinsko-američkim plesovima, održanom u organizaciji Hrvatskog sportskog plesnog saveza i plesnog kluba Lolita, te pod pokroviteljstvom Grada Kaštela.

A ona je otišla u ruke, poznavatelji plesa reći će očekivano i zasluženo, Vanje Vujić i Viktora Szabo iz zagrebačkog plesnog kluba Optimus, koji će našu zemlju, zajedno s drugoplasiranim parom iz SPK Zagreb Vedranom Srga i Paulom Hude, predstavljati na europskom i svjetskom prvenstvu.

-Mi smo sad trinaesti put za redom državni prvaci, bili smo u sve tri kategorije – standardu, latino i kombinaciji latino – američkih i standardnih plesova, a iza tih rezultata dakako stoji naporan rad i trud, jer treniramo svaki dan i gotovo svaki vikend imamo natjecanja, tako da smo stalno u plesnim cipelama. I tako posljednjih petnaestak godina otkako se bavimo plesom, od čega smo u paru sedam i pol godina – otkrili su nam tajnu svog uspjeha odmah po proglašenju pobjednika, ne krijući radost zbog još jednog vrhunskog rezultata,  novi - stari državni prvaci.

Koliko su finalisti, uzrasta od šest do 56 godina,  svojim vrhunskim sportskim i plesnim bravurama oduševili mnogobrojne ljubitelje plesa, koji nisu propustili prigodu da uživaju u večeri punoj ritmova koji mame na ples, raskošnim kostimima te gracioznim, a istovremeno i energičnim plesnim pokretima, najbolje govori činjenica da su samo finale doslovno dočekali na nogama, lagano se na tribinama i sami njišući u zaraznim ritmovima, pri tom glasno navijajući za svoje favorite.

Baš kao i svima dobro znano lice s malih ekrana, Nicolas Quesnoit, koji je u prvoj sezoni popularnog Plesa sa zvijezdama odnio pobjedu sa Zrinkom Cvitešić, bodreći članove svojeg plesnog centra, ali ništa manje ni ostale plesače koji su ga oduševili svojim nastupima.

Vita Grahovac i Vito Smoljanović, već tri godine uče svoje plesne korake upravo kod Nicolasa u klubu Zagreb, a bili su državni prvaci u standardnim plesovima lani te latinu i kombinaciji u svojoj kategoriji, a odličan rezultat ponovili su i ove godine. No, njihov trener, unatoč tome, kaže kako se pomalo brine za budućnost plesa u Hrvatskoj jer broj parova sustavno pada iz godine u godinu, nadajući se kako bi ponovno pokretanje showa u kojem je i sam sudjelovao, potaknuo novi naraštaj mladih da se okušaju u plesu.

Ipak, ako je suditi po najmlađim sudionicima ovog prvenstva, za budućnost se ne treba brinuti, jer kako su nam otkrili devetogodišnjaci Bartol Đurašević, Manuela Kolić, Lona Pintar i Luka Čavlović iz zagrebačkog plesnog kluba Spin, prvaci i viceprvaci u svojoj kategoriji, oni se kažu, nadglasavajući se,  trude i treniraju „ u ponedjeljak, u srijedu i u petak i u subotu“, a premda preferiraju različite plesove, kao parovi funkcioniraju savršeno, ali samo na plesnom podiju, dodaju sramežljivo.

Za razliku od njih, osim na plesnom podiju, parovi i u svakodnevnom životu su Ljubica i Arsen  Jahoda, Splićani koji plešu za zagrebački klub Spin, a svakodnevo marljivo treniraju u dvorani u Kučinama, na čemu su iznimno zahvalni Gradu Solinu. Njihov sklad i „kemija“ itekako se vide u svakom njihovom pokretu na plesnom podiju, a premda su bili najstariji natjecateljski par prvenstva, to ih nije spriječilo da obrane titulu u svojoj starosnoj kategoriji seniori 3.

-Prije trinaest godina na Gripama nas dvoje bili smo na prvenstvu, ali kao gledatelji i oduševili se, te odlučili i sami potražiti školu u kojoj ćemo naučiti tako plesati. Uz zaista naporan i marljiv rad, danas smo višestruki državni prvaci i predstavljamo našu zemlju na europskim i svjetskim prvenstvima, među kojima bi svakako izdvojili 15. mjesto na svjetskom kupu u Nici 2015. godine, dok smo  godinu kasnije na svjetskom prvenstvu u standardnim plesovima u Riminiju od 345 natjecatelja  bili  73., što je za nas više nego dobar rezultat, ali i poticaj svima da nikad nije kasno ako se nešto uistinu želi, zaključuje ova vitalna baka i odgajateljica u dječjem vrtiću Latica.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij