hren

KAŠTELANI SE OKITILI BROJNIM MEDALJAMA  I PRIZNANJIMA
Jubilarna 20. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018., održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, protekla tri dana u hotelu Olympia u Vodicama, okupila je brojne maslinare i uljare, koji su došli razmijeniti svoja iskustva te na stručnim predavanjima i praktičnim radionicama proširiti svoja znanja, ali ujedno i iznjedrio najbolje u kategorijama otvorenih i pakovina maslinovih ulja, a kao i svake godine nagrađeni su i najbolji proizvodi od maslina.

Tako je najboljim proizvodom od drva masline proglašena lampa od drva 1500. godina stare masline Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći, koju je izradio Nikola Bekavac iz Kaštel Lukšića, baš kao i preostala dva proizvoda istog društva nagrađena zlatnom diplomom, a riječ je o podlošku za čaše i rock gitari.

Zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti dobili su također Kaštelani, i to poljoprivredno braniteljska zadruga Lintar iz Kaštel  Sućurca, dok je šampionom za kvalitetu u istoj kategoriji sorte šoltanka proglašena Udruga maslinara otoka Šolte “Zlatna Šoltanka” iz Srednjeg Sela, a šampionom za izgled pakovine maslinovog ulja OPG Jemin Vlaho – Didino iz Tučepa.

Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela Buža, sorte buža, dobio je Agroprodukt d.o.o. iz Pule, za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG Matijašević – Zamask, za najbolji hrvatski otočni proizvod, ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti OPG Albert Negovetić s Cresa, a za najbolji ekološki proizvod ekstra djevičansko ulje sorte oblica Natura Dalmatia, Nikola Đuračić iz Stona.

Inače, na ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja i proizvoda od masline ove je godine dostavljeno 485 uzoraka iz maslinarskih regija Hrvatske, kao i iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, od čega 440 uzoraka maslinovog ulja i 45 proizvoda od masline, a šampionom za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti proglašeno je ono Budislava Mađerića s Pašmana.

Priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblica pripalo je OPG-u Josipa Kuzmanića iz Supetra na Braču, za najbolje srednje intenzivno  ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti OPG Adriane i Slobodana Cara iz Pule, a za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti OPG Joška Veže iz Brista.

Među nagrađenima našao se i značajan broj  kaštelanskih maslinara i uljara, što i ne čudi s obzirom da je prvi Noćnjak i održan upravo u Kaštelima, od kada se kontinuirano svake godine organizira u drugoj  dalmatinskoj županiji i mjestu.

Zlatne medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti otišla je tako u ruke Milivoja Bratinčevića Srventina iz Kaštel Sućurca, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte mastrinka društvu Bijaći iz Kaštel Stafilića, dok se O.K. Amor obitelji Krnić iz Prgometa okitio s čak tri medalje, dvije zlatne u kategoriji oblica  otvorenog ekstra djevičanskog ulja sljubljenih sorti te srebrnom medaljom za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica.

Srebrnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti dobio je OPG Ivanke Šitin iz Kaštel Lukšića, a brončanu medalju u istoj kategoriji OPG Dragana Rudića iz Kaštel Novog. Zračnoj luci Split – Kaštela pripala je diploma EDMU za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti.

Ovom prilikom dodijeljena su i osobna i kolektivna priznanja Noćnjaka 2018., pa ja priznanje  “Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu pripalo Gordani Kožarić – Silov iz Šibenika, priznanje “Branko Škarica” za životno djelo u uljarstvu Stipi Jakusu iz Marine,  međunarodno priznanje “Cavaliere Olio d’ Olivia” Damiru Buntiću iz Vodica, priznanje “Joško Niskota” uzornim maslinarima Damiru Vodanovu iz Dubrave – tisno, Vinku Trcera iz Vodica te Živku Moriću iz Stankovaca. PZ Maslina i vino iz Polače dobila je priznanje u kategoriji  uljarskih zadruga, dok je Zlatno Pero noćnjaka za afirmaciju maslinarstva, uljarstva i zadrugarstva kroz medije dobila Nives Hladić iz Knina, a Zlatna amfora, za doprinos razvoja maslinarstva i uljarstva Šibensko – kninskoj županiji.

Uz znanstveno - stručne skupove, na kojima je bilo govora o cijepljenju maslina, uzročnicima sušenja stabala masline, folijarnoj gnojidbi, prilagodbi maslinarstva klimatskim promjenama, zaštiti masline od maslinova svrdlaša, ishrani masline, utjecaju kiša na razvoj paunova oka te brojnim drugima, na ovoj najstarijoj maslinarsko - uljarskoj manifestaciji koja  okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, održane su i vođene degustacije i prezentacije ulja, sajam opreme i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, kao i izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“. .


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij