JEDNI U KUPE DRUGI U ŠPADE
Što će donijeti i kako će se u Hrvatskoj provoditi Istanbulska konvencija, ako dođe do njene ratifikacije, pitanja su na koje nitko ne zna točan odgovor, no ono po čemu je već sada značajna ova Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, je činjenica da je umjesto civilizacijskog i sociološkog pristupa ovoj temi, u Lijepoj našoj ona postala određeno političko oružje, a političke konotacije dobila je i u Kaštelima.

I dok su demokršćanske i desno orijentirane političke stranke jasno kazale „ne“ ratifikaciji Konvencije, stranke lijeve orijentacije i lijevog centra su za ratifikaciju, no postoje određene najave kako neće glasovati za onakvu kakvu predloži Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem.
U isto vrijeme Andrej Plenković, kao prvi čovjek najjače i najbrojnije stranke u Hrvatskoj, HDZ-a, najavljuje ratifikaciju te je javnost upoznao kako je na Predsjedništvu HDZ-a i na svim tijelima stranke donesena odluka o ratifikaciji.
No ono što je zanimljivo je da je i unutar HDZ-a mnogo različitih mišljenja i stavova pa se može zaključiti da će nakon punih 28 godina članovi ove stranke napokon pokazati demokratičnost unutar svojih redova, jer najavljeno je kako ovog puta, HDZ-ovci ipak neće glasovati „kao jedan“.

A da je tako, potvrdio nam je i mail koji je stigao u Portal grada Kaštela, kojeg je u ime Koordinacije Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ za grad Kaštela i općine Kaštelanske Zagore, uputio Mate Barun.

- Na sastanku Koordinacije Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ za grad Kaštela i općine Kaštelanske Zagore, održanom 28. ožujka 2018. godine, utemeljitelji HDZ-a Kaštela i Kaštelanske Zagore donijeli su odluku:

1. Istambulska konvencija protivna je demokršćanskoj orijentaciji Hrvatske demokratske zajednice, znanosti i prirodnim zakonima jer uvodi rodnu ideologiju u hrvatsko društvo.
2. Utemeljitelji HDZ-a Kaštela i Kaštelanske Zagore zbog toga se protive ratifikaciji Istambulske konvencije u Hrvatskom saboru – stoji u mailu, koji je, uz medije, upućen i Gradskom odboru HDZ-a Kaštela, Županijskom odboru Zajednice utemeljitelja HDZ-a te saborskim zastupnicima HDZ-a 9. i 10. izborne jedinice

Iako je na nedavno održanom obilježavanju obljetnice HDZ-a, predsjednik županijske organizacije i saborski zastupnik Ante Sanader, nekoliko puta ponovio kako je HDZ još prije četiri godine tražio ratifikaciju Istanbulske konvencije te kako članovi moraju imati povjerenja u vodstv stranke na svim razinama, ali i naglasio važnost da se eventualni problemi „rješavaju u svojoj kući“, to na članove Zajednice utemeljitelja HDZ-a Kaštela očito nije ostavilo poseban dojam.

Oni su svoju odluku donijeli, objavili je javnosti, a hoće li taj njihov korak donijeti neke rezultate, pokazat će se uskoro.


KOMENTARI: