hren
 

PROMET GDJE JE ZABRANJEN
Da su uske ulice kaštelanskih centara, sve veći broj vozila i bezobrazluk pojedinih vozača izuzetno opasna kombinacija, dobro je znano svima, a na tu činjenicu ovih su dana još jednom upozorili stanovnici ulice Tomislava Antunovića u Kaštel Sućurcu, koji su, zbog svoje zaštite te kako bi spriječili divljanje vozila pokraj svojih kućnih vrata, pribjegli nesvakidašnjem rješenju, na početak ulice postavili su – stolice.

Godinama su ovi Sućurani imali problema s prometovanjem njihovom ulicom, koja je uska i potpuno neprikladna za promet vozilima, a iako je od sredine veljače ove godine ulicom zabranjen promet u oba smjera, osim dvadesetak metara na sjevernom dijelu ulice, njihovi problemi nisu nestali, naprotiv, kako tvrde, oni su se i povećali.

-  Promet koji se odvija ovom ulicom ometa normalan svakodnevni život stanovnika ulice, jer je ulica izuzetno uska i neodgovarajuća za prometovanje vozila. Prije približno dvije godine tražili smo od Grada Kaštela da se ova ulica pretvori u pješačku zonu. Potrajalo je neko vrijeme dok nismo dobili rješenje da će se ulica zatvoriti za promet. Nakon što su postavljeni znakovi zabrane prometovanja, naši problemi nisu nestali, naprotiv. Naime, znajući da krše prometne propise i da ulicom ne smiju prometovati, vozači dodaju gas kako bi ulicu što prije prošli pa je ulica postala mjesto jurnjave vozila. Zbog toga smo se odlučili da sami postavimo određene privremene prepreke te tako spriječimo bilo kakvo prometovanje ovom ulicom – kazao nam je predstavnik svih stanara Antunovićeve ulice, Damir Kovačić, naglasivši kako od nadležnih traže da pod hitno nešto poduzmu, ako treba postave i odgovarajuće prepreke, a sve u cilju da ulica bude sigurna pješačka zona, kako je to i predviđeno prometnim elaboratom.

O svojim lošim iskustvima ovog je dana novinarima govorio Vjekoslav Kostović, čiji je sin Toni nekoliko puta imao nesvakidašnju sreću da nije nastradao pod kotačima vozila koja su tom ulicom jurila.

-  Dva puta sam skoro nastradao, jednom od motora, drugi put od automobila. Automobil me je čak zahvatio po školskoj torbi na leđima – potvrdio je mali Toni, a slične situacije novinarima su opisali i drugi stanari,  među njima i Marija Tešija, koja nam je pokazala mjesta  na nekoliko kuća gdje automobili zbog brzine i uske ulice udaraju u zidove.

Mladen Rinčić, koji u ovoj ulici ne živi, ali često njome prolazi pješke, složio se s navodima stanara te nam je iznio i nekoliko vlastitih iskustava iz te ulice, a među njima i situaciju kada je jedan kombi jednostavno – zapeo, te tako blokirao mogućnost prolaska bilo kome.

Zbog cijele situacije, stanari su ponovno, početkom ožujka, u Grad poslali zahtjev za pretvaranjem većeg dijela ove ulice u isključivo pješačku zonu i to postavljanjem određenih fizičkih prepreka.

-  Od pročelnice Marije Pelivan dobili smo odgovor da postojeća prometna studija nije predvidjela postavljanje stupića te nas je uputila na Policiju. Nakon toga zahtjev smo poslali i Policiji. U međuvremenu smo postavili stolice kao prepreku i o tome je obaviještena i Policija, čiji su službenici došli na uviđaj, napravili zapisnik te ostavili stolice gdje jesu, kao privremene fizičke prepreke. Međutim, neki naši sumještani uporno stolice bacaju i razbivaju, no mi smo uporniji i postavljamo nove – kazala nam je Ana Bedalov.

Iz kaštelanskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo potvrdili su da je na traženje stanara dijela ulice Tomislava Antunovića taj Odjel donio odluku prema kojoj se navedenom ulicom zabranjuje promet svim motornim vozilima, osim vozilima s posebnom dozvolom te vozilima javnih i komunalnih službi.

- Nadležni upravni odjel naručio je Prometni elaborat od ovlaštene tvrtke Platea d.o.o. Split. Nakon izrade Prometnog elaborata, a temeljem članka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ishođena je suglasnost resornog ministarstva za postavljanje prometnih znakova sukladno gore navedenim aktima i Prometnom elaboratu. Grad Kaštela nema ovlasti kontrole vozila u prometu već te poslove obavlja MUP – komentirali su stanje nadležni u Gradu, a sada se čekaju i konkretni potezi iz Policije.


KOMENTARI: