hren
 

NOVA PARKIRNA MJESTA NA ŠTALIJI POKRENULA NIZ PITANJA
Područje poznato kao Štalija, na istoku Kaštel Starog postalo je mjesto još jednog gradskog paradoksa. Umjesto šetnice, niknuo je parking koji, kako navode zabrinuti građani, onemogućava obiteljske šetnje jednim od omiljenih kaštelanskih područja.

Nedavno smo pisali o novim parkirnim mjestima koja su niknula na području Kaštel Starog i koja su osmišljena  u svrhu uvođenja komunalnog i urbanističkog reda u prostoru te olakšavanja prometne komunikacije, kako za vozila tako i za pješake, kako je izjavio Ivan Čagalj, upravitelj Vlastitog pogona.  Također je, kako su kazali nadležni, sve napravljeno u skladu s dokumentacijom koju je MUP odobrio.

Međutim, u zadnje vrijeme pristigao nam je veliki broj primjedbi naših sugrađana, osobito obitelji s malom djecom. Sve se pritužbe redom odnose na dimenzije parkirnih mjesta koja su premala, pa vozači koji parkiraju svojim automobilima ulaze u prostor šetnice namijenjen pješacima.
Nemoguće je proći i šetačima koji hodaju sami, a kamoli obiteljima s djecom, pogotovo onima s kolicima, dječjim biciklima ili pak invalidima.

No nisu pješaci jedini koji su zabrinuti. Svoje nezadovoljstvo iskazali su i vozači jer se pitaju hoće li im prometni redari i policija naplaćivati kazne budući da su prisiljeni nepropisno parkirati ili nauštrb pješačkog dijela ili nauštrb kolničkog dijela.

Kontaktirali smo ponovo nadležne u Gradskoj upravi kojima smo poslali sliku automobila koji očigledno ulazi u prostor šetnice, a u odgovoru koji smo dobili tvrdi se da je automobil na slici parkiran ispravno, odnosno u skladu s prometnim elaboratom. 
- Zbog nedostatka prostora, a za potrebe parkinga zauzet je dio ulice neposredno iznad drvoreda, a komunikacija pješaka je predviđena ispod drvoreda. Prometni redari neće kažnjavati vozače ukoliko su parkirani kao automobil na slici odnosno unutar ocrtanih parking mjesta.Na dijelu ulice do hotela Palace postoji i sjeverni nogostup – izjavili su odgovorni. Međutim, nisu išli za tim da se na tom sjevernom nogostupu nalaze stupovi ulične rasvjete, kontejneri za smeće i da je sam po sebi preuzak za dječja ili invalidska kolica.

I kao da nije u cijeloj Hrvatskoj dovoljan problem standard koji propisuje veličinu parkirnih mjesta i koji je na snazi, vjerovali ili ne, još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su automobili bili kraći i uži (JUS1). Prema njemu parkirno mjesto mora imati minimalno 2,30 metara širine i 4,80 metara dužine ako je ispred drugo parkirno mjesto. Većina se pak trudi držati europskih standarda koji preporučaju minimalne dimenzije 2,5 metara širine i 5 metara dužine.

Ipak, unatoč potrebi za novim parkirnim mjestima te uvođenju komunalnog i prometnog reda u prostoru, ova parkirna mjesta na dijelu Štalije definitivno nemaju potrebne gabarite koji bi zadovoljili sve strane u prometu.


KOMENTARI: