hren
 

SVETI JURE
Poštujući dugu tradiciju svog mjesta i značaj svog sveca zaštitnika, župljani Kaštel Sućurca ovog su ponedjeljka, na obroncima Kozjaka, pored starohrvatske crkvice na brežuljku Putalj, proslavili blagdan Svetog Jurja, čije ime ta crkvica nosi.

U ranim jutarnjim satima mnogobrojni vjernici hodočastili su na Putalj, gdje je župnik don Ivan Delić održao svetu misu, u kojoj je uz molitvu, sve podsjetio na mučeništvo svetog Jurja i njegovu odlučnu i hrabru borbu protiv zla.

- Sveti Juraj simbol je ustrajnosti u kršćanskoj vjeri i pobjede dobra nad zlom, pobjede svjetla nad tamom  – još jednom je sve podsjetio sućurački župnik, koji je ujedno najavio kako će poduzeti potrebne korake da se u skoroj budućnosti ovaj blagdan obilježava na još posebniji i svečaniji način.

Po završetku svete mise, uslijedio je blagoslov polja, vinograda i maslinika, nakon kojeg su vjernici, kao što je bio običaj i među vjernicama brojnih generacija njihovih predaka, nastavili proslavu svog sveca zaštitnika uz zajedničko druženje u blizini crkvice.

Sveti Juraj  kršćanski je svetac kojeg štuju vjernici diljem Europe, a svetac zaštitnik je mnogih država poput  Engleske, Portugala, Armenije, Litve i drugih te  gradova poput Barcelone i Genove.
Sveti Juraj je svetac kojeg se zagovara kod ratne opasnosti, groznice ili kuge, a ujedno je zaštitnik domaćih životinja, zemlje, usjeva, ratara i pastira.

Proslava blagdana Svetog Jurja u Sućurcu je završena u večernjim satima, svetom misom u župnoj crkvi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij