hren
 

OTPADNE GUME OVOGODIŠNJI „HIT“!
Članovi udruge Trokut mladih Kaštela proteklog vikenda uspješno su realizirali još jednu, devetu po redu, akciju čišćenja Kozjaka, koja je započela predavanjima održanima u prostorijama Udruge. Prvo predavanje održao je dr.sc. Juraj Kamenjarin iz eko-aktivističke udruge KEKS - Krizni eko kaštelanski stožer, koja se bavi problematikom zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada na području grada Kaštela i šire.

Doktor Kamenjarin istaknuo je Kozjak kao vrlo bitan i raznolik ekosustav prepun različitih stanišnih tipova, biljnih i životinjskih endema, a cijelo područje od Klisa do Prgometa zbog svoje je važnosti proglašeno IPA – important plant area (botanički važno područje). Također je istaknuo da, s obzirom na navedenu bioraznolikost te na činjenicu da na ovom području živi oko 300.000 stanovnika, pomalo nevjerojatno zvuči podatak da na ovom području trenutno ne postoji zakonski ispravno praćenje kvalitete zraka. Mjerenje kvalitete zraka možda nikad nije bilo važnije kada se zbroje svi onečišćivači prisutni na ovom području,  zračna luka, željezara, nekoliko cementara, kava, postojeća situacija s Karepovcem, a svakodnevni promet automobila da ni ne spominjemo. Zaključak na kraju je bio da svi zajedno moramo ustrajati u tome da se učini nešto konkretno po pitanju toga da se uspostavi bolje praćenje kvalitete zraka te da se ona poveća.

Drugo predavanje održala je Kata Bogić, koja je prisutnima govorila o različitim načinima kako možemo prepoznati i iskoristiti mnogobrojne biljke prisutne svuda oko nas. Dragulji poput smilja, kadulje, smriča, bora, hrastove kore, gospine trave, mirte i mnogih drugih odlični su za pripremanje raznih ljekovitih i slatkih sirupa, čajeva, macerata, likera te kao dodatak prehrani. Istaknula je kako se ljudi u potrezi za rješenjem često okreću ljekovitim pripravcima iz dalekih zemalja dok im je cijelo vrijeme pravi lijek ispred nosa, a da to niti ne znaju.

Potom se u subotu deset volontera okupilo na parkingu pored mjesnog groblja u Kaštel Sućurcu s ciljem skupljanja otpada uz dio požarnog puta koji ide od groblja prema istoku. Posebno ugodno iznenađenje bila su dvojica mladih iz Kaštel Sućurca, trinaestogodišnji  Noa i  četrnaestogodišnji Pave, koji su čuli za Akciju te su se odlučili pridružiti i dati svoj doprinos. Volonterima je potporu pružio i Grad Kaštela te tvrtka Cemex koja je dala na raspolaganje svoj kamion.

Ove godine hit su izgleda automobilske gume, a uz njih je kao i uvijek pronađeno puno šuta, razne plastične ambalaže, namještaja i keramike. Volonteri su zaključili da bi spas za ovu groznu situaciju možda trebalo potražiti u postavljanju nadzornih kamera na ključnim mjestima, ali i u neprekidnom i kontinuiranom informiranju građana i poboljšanju komunikacije između građana i gradske komunalne službe.

Jedna građanka je također ukazala na neprikladnost kontejnera za odlaganje papira te plastike koji imaju dva otvora od po manje od 20 cm, zbog čega je krajnje nepraktično, a ponekad i nemoguće, neke komade ubaciti unutra, pa se oko kontejnera često mogu naći mini nakupine raznih vrsta smeća.

Članovi Trokuta mladih Kaštela još jednom apeliraju na svijest svih građana Kaštela i šire da ne bacaju smeće u prirodu, da prijavljuju nadležnima neprimjereno deponiran otpad te da im se u nadolazećim akcijama pridruže u većem broju!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij