hren
 

POTREBNA STUDIJA IZVODLJIVOSTI
Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore, predstavnici Hrvatskih željeznica, Županije Splitsko-dalmatinske te gradova Splita, Solina, Trogira i Kaštela te drugi, ukupno 13 partnera, u ponedjeljak su potpisali Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unapređenju integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Sporazum je potpisan u sklopu okruglog stola, koji se održao u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu, a na kojem je glavna tema bio razvoj željezničkog prometa na ovom području te željezničko povezivanje Splita i zračne luke u Resniku.

Kako se moglo čuti na okruglom stolu, Split je iz tranzitnog grada postao ciljano turističko odredište pa su brojke gostiju, kao i putnika koji stižu u splitsku zračnu luku sve impozantnije, a iz tog razloga gužve u prometu su nezaobilazne, no ne samo u sezoni, nego tijekom cijele godine.

- Od kada je završena Unska pruga, ništa novo po pitanju željezničke infrastrukture nije se napravilo, a tome je već 70 godina. U isto vrijeme Solin je, uz Stobreč, postao jedno od najprometnijih prometnih čvorova u Hrvatskoj. Kroz raskrižje u Solinu godišnje prođe oko 14 milijuna vozila i stanje je katastrofalno. O povezivanju Splita prugom sa zračnom lukom govorimo 30 godina i vrijeme je da napokon krenemo u ostvarenje te zamisli – kazala je u uvodnom govoru, Mirjana Čagalj, v.d. predsjednice Županijske gospodarske komore.

Državni tajnik za infrastrukturu, Tomilav Mihotić, kao dosadašnji problem naveo je financijska sredstva, no naglasio je kako je upravo sada prilika da se u ovu svrhu iskoristi mogućnost financiranja iz EU fondova, dok je dožupan Ante Šošić, potpisivanje ovog sporazuma nazvao povijesnim.

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, u svom je obraćanju sudionicima okruglog stola, ustvrdio da nikome više nisu potrebni povijesni sastanci ili strategije, već da treba stvoriti politički okvir i politički konsenzus kako bi struka mogla napraviti ono što je trebalo napraviti prije nekoliko desetaka godina.

- Odavno smo ovu anglomeraciju trebali povezati na civilizirani način i ukinuti infrastrukturno zapuštanje aglomeracije u kojoj živi više od 350 tisuća stanovnika. Nadam se da ćemo na skoroj sjednici Vlade u Splitu dobiti kvalitetne odgovore o kojima nećemo za desetak godina ponovno raspravljati. Nužno je kvalitetno razriješiti prometnu blokiranost Splita, hrvatskog juga i cijele Dalmacije jer ovo nije samo spajanje Splita sa zračnom lukom nego i spajanje naših otoka sa Zagrebom i Europom – istakao je Opara.

Na okruglom stolu moglo se čuti o integriranom prijevozu, zajedničkom stajalištu za vlakove i autobuse i sličnim segmentima projekta, ali i to kako prigradska željeznica može riješiti problem zagušenosti cestovnog prometa, ali i prijevoz više milijuna putnika iz zračne do trajektne luke i to po uzoru na brojne velike europske gradove.

No, isto tako naglašeno je, da unatoč pojedinim najavama, nikakvi rokovi još ne postoje i ne zna se kuda će ići trasa buduće pruge. Iz tog razloga, kao prvi korak bi trebala bi se izraditi studija izvodljivosti, koja će definirati najoptimalnije mogućnosti realizacije ovog projekta, nakon čega bi trebali uslijediti konkretni koraci.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij