hren
 

Novi zakon će regulirati rekategorizaciju obiteljskoga smještaja.
Ministarstvo turizma na portal e-Savjetovanja pustilo je u četvrtak prijedlog novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim će se između ostalog regulirati projekt rekategorizacije privatnog smještaja, definirati robinzonski turizam te proširiti pravo pružanja ugostiteljskih usluga zdravstvenim ustanovama. Kako se pojašnjava u prijedlogu Zakona koji će u javnoj raspravi biti do 2. lipnja, cilj Zakona je usklađivanje standarda objekata za iznajmljivače koji su kategorizaciju dobili prije rujna 2007. s trenutačno aktualnim Pravilnikom o kategorizaciji.

Pritom se usklađivanje standarda propisuje kao mogućnost, a ne obveza za iznajmljivače, s tim da oni koji neće podnijeti zahtjev za usklađivanje mogu nastaviti raditi, ali bez zvjezdica. Po novom iznajmljivači više neće moći pružati usluge pansiona ili polupansiona, već samo doručka, kako ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju malim hotelima.

Ako žele gostima kuhati ručak i večeru morat će otvoriti trgovačko društvo ili obrt. U Ministarstvu pojašnjavaju da će se time omjer iznajmljivača i hotelijera izmijeniti u korist hotelijera, te omogućiti ostvarivanje ciljeva Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Odredbe Zakona neće se ticati smještaja sezonaca.     

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI: