hren
 

IZ GODINE U GODINU
Prvog dana upisa u gradske dječje vrtiće, pojedini roditelji ostali su zatečeni vidjevši na upisnom mjestu popis područnih objekata i pedagoških grupa DV Kaštela u koje je moguće upisati djecu, kao i one u kojima upisa nema. Za iznenađene roditelje očito novost, no za one koji prate upise u kaštelanske vrtiće, poznata priča.

Naime, ove će se godine u gradske vrtiće u prvom roku upisati oko 160 djece te još 40-ak djece nakon žalbenog roka, što dovodi do brojke od 200 mališana koji će na jesen krenuti u jednu od gradskih vrtićkih grupa.

Sličan broj mališana upisan je i u nekoliko prethodnih godina, iako je interes za gradske vrtiće, prema zamolbama koje su u tim godinama zaprimane, dvostruko veći. I u godinama ranije u pojedine grupe i vrtiće nije bilo upisa, a razlog je pedagoški standard, kojeg se svi moraju pridržavati.

- Razlozi zbog kojih ne upisujemo djecu u pojedine vrtiće i grupe su uvijek isti, nema mjesta. Pedagoški standard donosi brojku od 20 djece u jednoj grupi i taj broj ne smije se prijeći. Kao jedan od razloga je činjenica da iz godine u godinu imamo sve manje djece koja odlaze u školu, jer dio roditelja predškolce ne upisuje u redovne vrtiće već koristi mogućnost obvezne male škole, koja je besplatna i koju smo ove godine imali čak u četiri grupe. Drugi razlog je u tome da djeca koja su ove godine boravila u jasličkim grupama, a zbog godina trebaju u starije programe, popunjavaju prazna mjesta i to ne samo u vrtićima gdje su do sada išli u jaslice, nego i grupe u vrtićima bliže mjestu boravka. Tako primjerice imamo djecu koja iz jaslica u Smokvici , između ostalog, odlaze u vrtiće u Lukšić ili Stari. Slična je situacija i tamo gdje imamo male jaslice pa djeca iz malih jaslica idu u velike jaslice, pa upisujemo djecu u male, ali ne i u velike – objasnila nam je situaciju s upisima ravnateljica vrtića, Ivanka Vučica.

Prema navedenom popisu, djeca se ne mogu upisati u cjelodnevne, odnosno produžene programe u vrtićima Tamaris, Tratinčica, Smokvica, Trešnjica, Žižula i Maslina, šestosatni program u Maslini, a u Maslini neće biti upisa ni u stariju jasličku skupinu.

Sve poslijepodnevne grupe i preostala cjelodnevna grupa u vrtiću Neven te šestosatne grupe u Maginji, Tamarisu, Menduli, Trešnjici, Žižuli, Višnjici i Murtilici, kao i "male" jaslice u Maslini i ove će godine primiti nove polaznike.

Svi roditelji koji ne uspiju djecu upisati u gradski vrtić to mogu učiniti u neki od vjerskih ili privatnih vrtića na području grada Kaštela, u kojima će, prema posljednjim saznanjima, također biti poneko upražnjeno mjesto, a Čarobni pianino će za slijedeću pedagošku godinu u Rudinama otvoriti nove tri grupe.

Boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima sufinancira Grad Kaštela tako da je cijena pohađanja dječjeg vrtića jednaka za sve građane, ovisno o programu koji djeca pohađaju.


KOMENTARI: