hren
 

IZ UDRUGE TJELESNIH INVALIDA
U okviru obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz podršku Europske komisije, organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji se održavaju diljem Hrvatske u razdoblju od 6. do 13. svibnja, a dio tih događanja bilo je i predstavljanje projekta „Druženjem do vještina“ Udruge tjelesnih invalida Kaštela, koje je održano ovog utorka u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu.

Uz predstavnike Grada Kaštela, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Crvenog križa i drugih, o sudjelovanju u pozivu Ministarstva kulture te potpisivanju ugovora o realizaciji projekta u veljači ove godine, u uvodu su govorili Ivo Listeš i Biserka Trebec iz Udruge tjelesnih invalida, koji su naglasili kako su iznimno ponosni što je njihov projekt jedan od tek njih 12 kojima su odobrena sredstva, iako je na poziv bilo prijavljeno čak 350 projekata. Projekt je odobren u sklopu programa „Operativni ljudski potencijali“ Europskog socijalnog fonda, a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture.

Sam projekt  nazočnima je prezentirala voditeljica projekta, Mirela Trebec, naglasivši da se radi o projektu u sklopu programa „Umjetnost i kultura za mlade“.

- Projekt je vrijedan 366 tisuća kuna, na rok od 18 mjeseci. U projekt je uključeno osam korisnika, odnosno mladih osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju, kao ciljna skupina  te se direktno doprinosi razvoju socijalnih vještina, radnih navika i ostalih vještina koje će povećati socijalno uključivanje kao i mjere jačanja mreža i inicijativa koje promoviraju pristup intelektualnim aktivnostima i socijalnu integraciju ranjivih skupina. Iako je ciljna skupina osam korisnika, u njega će biti uključeni i ostali članovi i volonteri – kazala je ovom prilikom Mirela Trebec.

Tijekom realizacije projekta korisnici, volonteri i svi ostali uključeni u projekt, od kojih većina djeluju u dramskoj grupi Bubice već 12 godina, pripremit će novu dramsku predstavu, koju će izvoditi na različitim kulturnim manifestacijama, od Kaštelanskog kulturnog ljeta, preko INKAZ-a do Festivala jednakih mogućnosti.
Kroz projekt će se tako pripremati dramske radionice, u skladu s mogućnostima i afinitetima članova, učiti dramsko izražavanje te uvježbavati usklađivanje gestikulacije s mimikom tijela, ali i učiti provoditi scenografija i kostimografija , promovirati predstava pa sve do same izvedbe predstave.

- Važno je napomenuti da projekt omogućuje mladim osobama s teškoćama u razvoju i odlazak na različita događanja, poput odlaska u kazalište ili festivale kulture,  što uključuje cjelokupnu organizaciju, prijevoz, po potrebi smještaj te pratnju , tako da su roditelji  oslobođeni brige oko istog - naglasila je Trebec.

Osim voditeljice projekta na njemu će raditi i Jadranka Bralić voditeljica dramskih aktivnosti, logoped Snježana Novak, kao i radni terapeuti Sanja Biliškov i Nataša Horvat.
Na ovom predstavljanju mladi članovi dramske skupine Bubice za sve nazočne izveli su skraćenu verziju predstave Ljeto u Kaštelima, kako bi pokazali dio svog dosadašnjeg rada.

Foto: Udruga tjelesnih invalida Kaštela


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul