hren
 

HOĆE LI GRAD REAGIRATI NA ZAPUŠTEN OKOLIŠ BIVŠEG ZENIČKOG ODMARALIŠTA PRIJE SEZONE?
Nekoć mjesto za odmor mnogih, a danas još jedna sramota „donjih sela“, bivše Zeničko odmaralište unatoč brojnim planovima i promjenama vlasnika i danas zjapi prazno i uništeno, a okoliš smješten tik uz šetnicu obrastao je travom.

Smješteno je u Kaštel Starom, prvi red uz more, na površini od 5833 kvadratnih metara u što spada u potpunosti oronula zgrada, koja je nekad bila odmaralište brojnim obiteljima, a tijekom Domovinskog rata dom izbjeglicama iz susjedne Bosne i Hercegovine, zatim vrt i okolna šumica.

Unatoč idealnoj lokaciji i drugim preduvjetima za smještaj luksuznog hotela, kampa ili barem  parkirališta, bivše Zeničko odmaralište postalo je s godinama ilegalni deponij na kojem su se nataložile tone različitih vrsta otpada. S vremenom je to donekle sanirano, bilo je mnogo obećanja i planova, ali naočigled građana Kaštela, nije se puno toga promijenilo te se čini da će i ovu turističku sezonu Zeničko odmaralište dočekati obraslo u travu s gomilom otpada razbacanog po šumici.

U vlasništvu banke

Prošlo je nekoliko dražbenih ročišta otkako je stavljeno u prodaju na splitskome Trgovačkom sudu, u stečajnom postupku nad Credo bankom,  na kojima mu je drastično padala cijena, od 30 milijuna 2014. preko  12,9 milijuna kuna 2016. godine i 10,5 milijuna 2018.

Credo banka je vlasnikom postala aktiviranjem hipoteke kojom je štitila kreditna sredstva tvrtke FISA d.o.o. iz Splita, a koja je bila vlasnik Zeničkog odmarališta do bankrota. Credo banka dobila ju je za  7,9 milijuna kuna, što je trećina procijenjene vrijednosti.

Kako se radi o zaštićenom kulturnom dobru, pravo prvokupa ima Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i Republika Hrvatska, ali nitko od navedenih već godinama nije pokazao nikakvo zanimanje. Zapravo, čini se da općenito nitko nije zainteresiran, jer je u zemljišnim knjigama Credo banka u stečaju i dalje vlasnik.

Što kažu u gradskoj upravi?

Upite smo poslali u Gradsku upravu raspitujući se o njihovim planovima, tj. misle li na neki način reagirati, poslati komunalne redare te naložiti čišćenje i košenje obraslog zemljišta ili barem napisati kaznu vlasniku s obzirom da se radi o zemljištu uz javnu površinu, ali nismo dobili nikakav konkretan odgovor, osim prosljeđivanja na adresu vlasnika.

Jesu li u Gradskoj upravi već zaboravili Odluku o komunalnom redu koju je donijelo Gradsko vijeće grada Kaštela, a u čijem Članku 9. jasno piše:
„Vlasnici, odnosno korisnici zelenih površina uz poslovne, stambene zgrade i ostale građevine, livada, neizgrađenoga građevinskog zemljišta, kao i drugih sličnih površina koje su u kontaktu s javnim površinama, moraju ih održavati na način da trava ne bude viša od 20 centimetara, redovito rezati živicu, uklanjati šikaru, smeće, građevinski otpad, plijeviti grmlje, rezati suhe grane, te uklanjati stabla koja ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine na javnim površinama. Ako se zelena površina i posude s ukrasnim biljem uredno ne održavaju, komunalni redar naredit će njihovom vlasniku, odnosno korisniku da se uklone uočeni nedostaci. Ukoliko vlasnici, odnosno korisnici zelenih površina i posuda s ukrasnim biljem u ostavljenom roku ne postupe sukladno nalogu komunalnog redara, ti će se nedostaci ukloniti preko treće osobe na trošak vlasnika, odnosno korisnika.“

Nadamo se da će ovaj podsjetnik iz Odluke potaknuti odgovorne na reakciju te da će okoliš zgrade što prije biti doveden u primjereno stanje. Isto se odnosi i na susjedni bivši hotel Palace čiji okoliš je u sličnom stanju.


KOMENTARI: