hren
 

OD PETKA DO NEDJELJE U SPLITU I KAŠTELIMA
U povodu obilježavanja 130 godina od rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika, Fra Bernardina Sokola, od petka 18. svibnja do nedjelje 20. svibnja, u Splitu i Kaštelima bit će održani Dani dr. fra Bernardina Sokola, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Organizatori ovog događanja su Franjevačka provincija sv. Jeronima Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“. Splitsko-dalmatinska županija, Katolički bogoslovni fakultet – Institut za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica Zapovjedništvo Split, a u organizacijskom odboru nalazi se cijeli niz uglednika, fra Bernardin Škunca,  Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, Mario Cifrak,  don Ivan Delić, fra Ante  Bilokapić, fra Stipica Grgat,  Mihovil Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević.
U programu održavanja ovih Dana, nalazi se koncert, znanstveni skup, dramski recital, liturgijsko i pučko slavlje te predstavljanje poštanske marke s likom fra Bernrdina Sokola.

Program započinje u petak u 20 sati, kada će se u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu održati koncert skladbi fra Bernardina Sokola na kojem će biti izvedeni odabrani Angelusi i Missa iubilaris, a uz zbor i orkestar HNK nastupiti će solisti Antonija Teskera, Špiro Boban, Terezija Kusanović, Vinko Maroević, Mate Akrap te Valter Lovričević, Sunčana Tušek i Tetyana Borčagivska, a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

U subotu, u 9 sati, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu započet će cjelodnevni znanstveni skup, kojem će prethoditi predstavljanje poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola. Teme znanstvenog skupa, o kojima će govoriti brojni stručnjaci koji su se bavili životom idjelom fra Bernardina Sokola, bit će njegov životni put, glazbeno stvaralaštvo te njegov doprinos promicanju glazbene kulture. U sklopu ovog znanstvenog skupa bit će održan i okrugli stol koji će predvoditi Hana Breko Kustura.
Na kraju ovog drugog dana, u 20 sati, u kino sali Sv. Juraj u Kaštel Sućuru bit će održan dramski recital za koji je tekst napisala Renata Dobrić, scenarij fra Bernardin Škunca, a režiju potpisuje Ksenija Prohaska. Nastupaju Špiro Boban i Pere Eranović uz glazbenu pratnju sućuračkog župnog zbora, zbora školskih sestara Sv. Franje sa splitskog Lovreta te Rozarije Samodol za glasovirom.

U nedjelju u 11 sati, u franjevačkoj crkvi na splitskom Poljudu bit će održana sveta misa, na kojoj će sudjelovati i zbor Bijaćka vila pod ravnanjem Andre Čale te Borna Barišić na orguljama.
Nakon svete mise slijedi pučko slavlje na kojem nastupa župni zbor župe u Kaštel Sućurcu, Pučki pivači Sv. Cecilije iz Kaštel Lukšića te klape Cambi i Podvorje.


KOMENTARI: