hren
 

NELEGALNI DEPONIJI VELIKI PROBLEM GRADA
Kaštelanski gradonačelnik, Denis Ivanović danas je na jednom od  divljih deponija u Kaštelima, onom u blizini škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, održao konferenciju za medije kako bi najavio nove mjere  u borbi protiv nelegalnog odlaganja glomaznog otpada.

Desetak divljih deponija, na kojima građani Kaštela nepropisno odlažu glomazni otpad, postali su jedan od gorućih komunalnih problema u gradu podno Kozjaka.  Do sada smo vodili sporadične bitke, a od sada, krećemo u rat protiv neodgovornih građana i drugih prekršitelja, jer ovakvo stanje mora prestati, poručio je gradonačelnik Denis Ivanović.

- Ovi problemi iz godine u godinu se povećavaju , posebno uoči i za vrijeme turističke sezone. Kako bi tome stali na kraj, komunalni redari rade u dvije smjene, vjerojatno će raditi i treću smjenu kako bi sankcionirali prekršitelje, a kazna za ovaj prekršaj iznosi tisuću kuna i radimo na tome da ih i ovećamo. U akciju su se uključili i policijski službenici kaštelanske policijske postaje. Radimo i radit ćemo na konkretnom kažnjavanju prekršitelja, a ako nam zakonski propisi to omoguće, uvest ćemo i nagrade za one koji nam određene počinitelje prijave – kazao je Ivanović.

Gradonačelnik je naglasio kako je Grad omogućio besplatno odlaganje glomaznog i biljnog otpada u prostoru Vlastitog pogona u Kaštel Novom, svakog radnog dana i subotom ujutro te kako građani, koji uredno plaćaju komunalnu naknadu, mogu besplatno naručiti kontejner za glomazni otpad na broj 205 206,  koji im stiže do domova, no svejedno divlji se deponiji iz mjeseca u mjesec množe.

Problem građevinskog otpada građani mogu riješiti odvoženjem istog na Karepovac, gdje ga uz naknadu preuzima tvrtka Čistoća, a za određeno vrijeme, kada Cemex realizira projekt reciklažnog dvoišta u kavi, i taj problem će u potpunosti moći biti rješen.

Gradonačelnik je najavio kako za dva do tri tjedna s radom kreće i reciklažno dvorište u Rudinama, a početkom svakog mjeseca dan – dva, kontejneri za glomazni otpad bit će postavljeni na pojedinim lokacijama u Kaštelima.

Još jednom je apelirao na građane da vode brigu o izgledu grada.

- Nije da građani nemaju gdje odložiti glomazni otpad, nego vjerojatno dio građana nije upućen. Ja apeliram na sve, iskoristite mogućnosti koje imamo. Čistoća grada ne ovisi samo o gradonačelniku, nego o svim građanima, i nemojte da nam se ovakve stvari više događaju – poručio je gardonačelnik.

Pročelnica za komunalu, Marija Pelivan, ovom je prilikom kazala kako su komunalni redari ozbiljno shvatili svoj zadatak u borbi protiv ovakvih deponija.

- Prema novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, znatno su proširene ovlasti komunalnih redara glede nadzora i sankcioniranja prekršitelja. U skladu s tim, u protekla tri dana izdali smo nekoliko prekršajnih naloga, a redari kontrole vrše u svako doba dana, posebno na mjestima koja su se uvriježila kao divlji deponiji glomaznog otpada – ustvrdila je pročelnica Pelivan.

Zanimljivo je da su, za vrijeme trajanja konferencija, dvojica građana u karijolama donosila biljni otpad sjeverno od škole u Lukšiću. Gradonačelnik Ivanović i s jednim i drugim je porazgovarao, a građani su, uz isprike, obećali da će otpad iz vrtova, koristiti u budućnosti vjerojatno kao kompost.

Foto: I. Dukan

 


KOMENTARI: