hren
 

13. KAŠTELANSKA FEŠTA O BOBA
Čak 34 ekipe prijavile su svoje sudjelovanje u pripremanju jela na ovogodišnjoj Fešti o boba, koja će se trinaestu godinu zaredom, ove nedjelje, 20. svibnjau poslijepodnevnim satima, održati na brcu u Kaštel Kambelovcu.

Prema najava, pred ocjenjivački sudom, sastavljenim od kulinarskih i gastronomskih stručnjaka, tako će se naći nekoliko desetaka  jela različitih okusa, izgleda, tekstura i mirisa.u kojima je glavna namirnica bob.

- Uz naše stalne sudionike, ove godine imamo i neke nove, poput kaštelanske Hvidre, udruge Pozitiva, društva Bijaći i primoštenske udruge Fažol, koja organizira sličnu manifestaciju samo u kuhanju fažola. Moram kazati da će u društvu naših planinara ove godine kuhati i njihovi prijatelji iz Češke pa Fešta o boba ove godine ima i međunarodni karakter - kazao nam je s osmijehom jedan od organizatora, Vlado Perišin.

Dio ekipa, po svom izboru, jela će pripremati na samom brcu tijekom cijele nedjelje, a dio će jela pripremati u svojim domovima te ih na brcu dovršavati, no sva jela bit će gotova do 17 sati, kada će se naći pred žirijem. I ove godine žiri će ocijeniti koje je jelo najbolje, koje je jelo najinovativnije, a koje najbolje među tradicionalnim jelima.
Osim žirija, iako neslužbeno, svoj sud o jelima moći će dati i brojni gosti koji pristignu jer će svi, uz pristupačne cijene, imati prigodu kušati sve pripremljeno, poput sipe i boba, tripica s bobom, bob i blitvu, manistru s bobom, bob i divljač, različite slastice od boba, među njima i tortu s ovom mahunarkom, salate i cijeli niz ostalih jela, za koje se recepti slažu upravo za ovu priliku.

A kada se teče i tanjuri isprazne, sudionici Fešte nastavit će druženje, uz poneku gitaru i mandolinu, koje zna potrajati do dugo u noć. Naravno, svi gosti i sudionici moći će na brcu probati i kaštelanske trešnje, a ukusna jela zaliti i dobrim kaštelanskim vinima, posebno crljenkom kaštelanskim.

Ove godine organizatori su pripremili i jednu kolekcionarsku priču  za sve one koje zanima kaštelanska povijest zabilježena na fotografijama. U Bratskoj kući na brcu, bit će postavljena izložba fotografija i razglednica, koje godinama vrijedno sakuplja Soniboj Grgin. Priče na tim fotografijama još jedan su razlog zbog kojeg obavezno morate u nedjelju, oko 16 sati, stići u Kaštel Kambelovac.


KOMENTARI: