hren
 

ANGELUSI I MISSA IUBILARIS
Dani fra Bernardina Sokola započeli su u petak navečer u Crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, na najljepši mogući način, fra Bernardinovim djeima Angelus i Missa Iubilaris, u izvedbi zbora i orkestra HNK-u Splitu, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Dane fra Bernardina Sokola, koji se tijekom posljednja tri dana ovog tjedna održavaju u Splitu i Kaštelima, u organizaciji Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći, a uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, otvorio je dr.sc. fra Bernardin Škunca.

- Večeras svi budimo fra Bernardin Sokol koji s nebesa izražava pobjedu i ljubav, onaj koji je u časovima utapanja klicao: „Živio Krist Kralj, živio Papa, živjela Katolička Crkva". Kako to večeras veličanstveno zvuči pred ovom slikom Krista Kralja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Večeras slavimo Krista Kralja i svi budimo Bernardin Sokol – kazao je Škunca.

Fra Bernardinove Angeluse, jutarnje i večernje molitve upućene Majci Božjoj, ove su večeri, uz orkestar i zbor HNK-a otpjevali sopranistica Antonija Teskera i tenor Špiro Boban. Izveli su šest od ukupno 13 Angelusa koje je skladao fra Bernardin Sokol.

 Publika u crkvi Gospe od Zdravlja imala je priliku čuti „Zorom ranom“, „Večernje zvono“ i  „Predvečerje tiho pada“ u izvedbi Špira Bobana te „Kad u zoru“ i „Kad ujutro slavuj pjeva“ u izvedbi Antonije Teskere, a Boban i Teskera zajedno su otpjevali  „Sunce tone“.

Nakon Angelusa uslijedila je Missa Iubilaris. Uz zbor i orkestar HNK-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a uz zborovođu Anu Šabašov te Antoniju Teskeru i Špira Bobana, nastupili su i drugi solisti, alt Terezija Kusanović, tenor Vinko Maroević  i bas Mate Akrap te Valter Lovričević na violini, Sunčana Tušek na violončelu i Tetyana Borčagivska na orguljama.

Po završetku koncerta, u programu koji je vodila Lejdi Oreb, domaćinima i gostima obratio se član organizacijskog odbora Mili Bratinčević, a izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, Jelena Hrgović, pročitala je pismo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u kojem je predsjednica navela kako joj je čast biti pokrovitelj ovakvog događanja.

Foto;: Luka Ištuk


KOMENTARI: