DOGAĐANJA OVE SUBOTE
Znanstvenim skupom u Nadbiskupskom kaštelu i dramskim recitalom, koji je izveden na pozornici kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, nastavljeno je obilježavanje 130. obljetnice rođenja franjevca i glazbenika fra Bernardina Sokola.

„S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti" naslov je recitala autorice Renate Dobrić za koji je scenarij napisao dr. sc. fra Bernardin Škunca, a režirala ga Ksenija Prohaska. U ulozi fra Bernardina Sokola nastupio je tenor Opere HNK-a Split, Špiro Boban, a u ulozi pripovjedača, mladi glumac HNK-a Pere Eranović.

U recitalu se govori o fra Bernardinovim skrivenim mislima prije njegove smrti, kada se on prisjeća svog djetinjstva u rodnom Kaštel Sućurcu, svoje majke Jerke, a posebno Čudotvorne Gospe na Hladi, kojoj se, uz Gospu Badijsku i Krista Kralja, molio cijeli svoj život.

Ovaj dramski recital donosi i cijeli niz glazbenih brojeva, koje su, uz Špira Bobana, izveli članovi zbora sućuračke Župe sv. Jurja mučenika i zbora Školskih sestara sv. Franje s Lovreta u Splitu, a sve uz pratnju Rozarije Samodol na glasoviru.

Scenografija je ovu večer uređena prema zamisli redateljice Ksenije Prohaske, koja je kao motive upotrijebila kaštelanske crtice, vedute, duhovna i glazbena dobra, krunicu i raspelo, što je dalo dodatnu notu duhovnosti recitalu, koji je od gledatelja dobio sve pohvale.

Znanstveni skup

Večernjoj izvedbi recitala prethodio je cjelodnevni znanstveni skup u Nadbiskupskom kaštelu na kojem su o životu i djelu fra Bernardina Sokola govorili glazbenici, umjetnici, povjesničai, teolozi i drugi.

O temi „Životni put fra Bernardina Sokola“ govorili su dr. sc. fra Stipe Nosić iz Samostana male Braće u Dubrovniku, prof. dr. sc. Marko Trogrlić te doktorand na studiju povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Marijan Buljan, doc. dr. sc. Mladen Domazet, povjesničar s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te zborovođa i skladetelj Josip degl'Ivellio.

„Glazbeno stvaralaštvo fra Bernardina Sokola", bio je naziv druge cjeline skupa, a izlagali su dirigent i orguljaš fra Stipica Grgat, prof. dr. sc. Hana Breko-Kustura, muzikologinja HAZU, dr. sc. Vito Balić, muzikolog s Umjetničke akademije u Splitu, prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić i dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, muzikologinje s Umjetničke akademije u Splitu, dr. sc. Tea Tereza Vidović Schreiber sa Odsjeka za rani i predškolski odgoj Sveučilišta u Splitu te dr. sc. Vladan Vuletin, muzikolog, dirigent i skladatelj s Filozofskog fakulteta u Splitu.

Povjesničar doc.dr.sc. Josip Dukić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. o. Marijan Steiner, liturgičara i glazbenika s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu,dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog i skladatelj sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i prof. dr. sc. Edo Škulj, muzikolog iz Ljubljane, bili su neki od onih koji su izlagali u dijelu skupa pod nazivom „Fra Bernardin Sokol u promicanju glazbene kulture".

Na znanstvenom skupu izvedene su i neke od fra Bernardinovih skladbi u izvedbi Zorana i Gorana Velića, a sve je završeno okruglim stolom na temu „Valorizacija glazbenog i pedagoškog djela fra Bernardina Sokola“, a predvodila ga je muzikologinja prof. dr. sc. Hana Breko Kustura.

Na samom otvaranju znanstvenog skupa sudionike je pozdravio kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, koji je istaknuo da je upravo dobiveno odobrenje da se zemni ostaci mučenika i glazbenika fra Bernardina Sokola mogu iskopati i prenijeti u njegovo rodno mjesto Kaštel Sućurac te Luka Brčić u ime Županije Splitsko – dalmatinske. Za glazbeni dio otvaranja bio je zadužen Nedo Kovačev, a cijeli skup zatvorio je pozdravnim riječima Mili Bratinčević iz društva Bijaći i organizacijskog odbora „Dana fra Bernardina Sokola“.

Ujedno, u jutarnjim satima subote, u poštanskom uredu u Kaštel Sućurcu promovirana je marka i žig broj 2, s likom fra Bernardina Sokola.

Foto: Ivana Topić i Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: