ZAVRŠENA TRODNEVNA MANIFESTACIJA
Trodnevna manifestacija „Dani fra Bernardina Sokola“ završena je u nedjelju, pučkim slavljem i koncertom, kojima je prethodila misa u franjevačkoj crkvi na splitskom Poljudu, koju je predvodio fra Ivan Sesar.

U misnom slavlju, koje je vodio u koncelebraciji s fra Bernardinom Škuncom, o. Marijanom Steinerom, fra Antom Bilokapićem, fra Tomislavom Hrstićem, fra Šimunom Škibolom i fra Antom Udovićićem, fra Ivan Sesar naglasio je kako je svaka euharistija slavlje radosne zahvalnosti Bogu za njegovu nesebičnu ljubav koju nam je iskazao i tajno iskazuje u svome Sinu, ali i u Duhu Svetomu koga nam je obećao njegov Sin poslati nakon odlaska sa ove zemlje.

- Imajući pred očima ono što je zapisano o fra Bernardinu Sokolu, vjernom sljedbeniku sv. Franje Asiškoga, kojega se upravo danas na dan Pedesetnice sa zahvalnošću i ponosom sjećamo na njegov rođendan, otkrivamo kolike su snažne riječi duhovske Posljednici u kojoj molimo Duha Svetoga da dođe, da nas zrakom svoje milosti posjeti. U toj istoj Posljednici žarko smo zamolili Duha Svetoga da postane djelotvoran u našemu životu jer bez božanstva njegova, čovjek je bez ičega, tone sav u crnom zlu – kazao je, između ostalog u propovijedi fra Ivan poručivši da život i mučenička smrt fra Bernardina Sokola trebaju biti pouka  kako da Evanđelje postane i ostane naš život, obnovljen i osvježen.

- Neka nas njegova mučenička smrt pouči: sve ono za što se umire nikada ne odumire – zaključio je fra Ivan na misnom slavlju na kojem je HPD Bijaćka vila otpjevala „Tebe Boga hvalimo" i hrvatsku himnu. HPD "Bijaćka vila" izvela je i "Hrvatsku misu Na čast bl. Nikole Tavilića" fra Bernardina Sokola, za koju nemamo podatke da se ranije izvodila, što znači da postoji realna mogućnost da je praizvedena upravo na obljetnicu 130 rođendana.

Misnom slavlju nazočili su i brojni vjernici iz Kaštela, među njima i predstavnici gradske vlasti, koji su na splitski Poljud organizirano stigli desantnim brodovima, koje je za ovu prigodu ustupila HRM.

A nakon mise uslijedilo je pučko slavlje i koncert na kojem su nastupili Župni zbor sv. Jurja mučenika, Klape Cambi i Podvorje, Pučki pivači zbora „Sv. Cecilija" iz župe Uznesenja BDM, a program je vodila Lejdi Oreb.

Na zatvaranju „Dana fra Bernardina Sokola“ svima se zahvalio  fra Bernardin Škunca, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, a tajnik Organizacijskog odbora Mili Bratinčević sve je podsjetio da su prije nekoliko godina pokrenute pojedine aktivnosti  kako bi se otkrilo i utvrdilo posljednje počivalište fra Bernardina, koje su urodile konkretnim pokretanjem postupka od strane Ministarstva branitelja, Odjela za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a nakon čega bi trebala uslijediti ekshumacija posmrtnih ostatak ovog franjevca u što skorijem roku.

Bratinčević je najavio i ovogodišnje obilježavanje 74. godišnjice smrti fra Bernardina Sokola, u mjesecu rujnu u Kaštel Sućurcu.

Foto: Privatni album


KOMENTARI: