RADIONICA O KLASTERIMA
Prva dva dana ovog tjedna, Kaštel Lukšić bio je domaćin sudionicima radionice „Izgradnja klastera kao alat poboljšanja regionalne i prekogranične konkurentnosti“ , a koju je javna ustanova Rera organizirala u okviru projekta prekogranične suradnje između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore pod nazivom „Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost -umrežavanje u jadranskoj regiji“ – BACAR.

Cilj radionice bio je upoznati sudionike sa ulogom klastera u poboljšanju regionalne konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika te sa ciljevima i aktivnostima projekta BACAR, a među temama radionice bio je i odgovor na pitanje što stimulira konkurentnost gospodarstva, makro i mikro ekonomska konkurentnost, što je klaster, ciljevi formiranja klastera, koristi od udruživanja u klaster, faze u realizaciji klastera, faktori uspješnosti klastera, klasteri u Italiji, turistički klaster u RH, klaster vina Srijem, mogućnost prekogranične suradnje klastera na projektu BACAR i druge.

Voditelj ove dvodnevne radionice bio je mr.sc. Zrinski Pelajić, vodeći stručnjak na Projektu za klasterizaciju u području lokalne hrane.

- Smisao ovog našeg dvodnevnog druženja bilo je objasniti polaznicima koncept klastera, s posebnim osvrtom na naš projekt, odnosno osnivanje tri grane klastera, klaster lokalne hrane, klaster kreativnih industrija i klaster turističke industrije. Upoznali smo ih i s raznolikim iskustvima, kako iz svijeta, tako i iz Hrvatske, kao i sa izazovima i prednostima organiziranja ljudi u klastere te o važnosti formiranja bazičnog povjerenja.

Sudionici su imali priliku saznati i da se lokalni proizvod, sve što je lokalno konkurentno, može međusobno povezivati, ugraditi u turizam i povezati kreativnom industrijom i onda na razini destinacije tvoriti jedan ukupan proizvod.

Danas možete imati velebne hotele, ali ako nemate što ljudima ponuditi, kvaliteta tog hotela i slika destinacije na puno je nižoj razini. Mi ne tvrdimo da se preko noći mogu izgraditi kule, već želimo na malim primjerima okupiti ljude, koji su spremni inovativno i kreativno razmišljati te otvoriti svoj um i povezati se te graditi s povjerenjem nešto zajedničko, da bi sutra mogli reći: evo, Kaštela imaju potencijala, imaju prepoznatljive proizvode. Tako će se slika o Kaštelima formirati na jedan kvalitetniji način – zaključio je Pelajić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: