hren

POTREBAN PROJEKT
Zar ništa ne može proći bez razvlačenja s administracijom i birokracijom, upitali smo se nedavno, kada smo na društvenim mrežama pročitali o nastojanjima jedne belgijske obitelji da nešto promijeni u svom okružju. No, nakon što smo to pitanje postavili nadležnima ipak smo zaključili da nije sve samo crno i bijelo te da ploča ima i drugu stranu.

- Ljudi iz Belgije kupili kuću u Kaštilcu, vrhunski je sredili te sada žele urediti i ovaj kantun kraj kuće, ali nadležni im ne daju. Ralje hrvatske birokracije i neodgovornosti, ali je izgleda ovakvo stanje rugla bolje od obnove – pisalo je u jednoj od objava.

Kako nas je tema zainteresirala, pokušali smo doći do te belgijske obitelji no pokušaj nam nije uspio, ali smo pitanje o cijelom slučaju i razlozima zbog kojih ne dozvoljavaju obnovu ruševnog dijela uz more, u gomiličkom Kaštilcu, uputili nadležnima, u Grad Kaštela i Konzervatorski odjel u Trogiru. I od jdnih i od drugih dobili smo službene odgovore u kojima nismo pronašli naznake neodgovornosti koja se spočitava, već suprotno.

- Grad Kaštela je upoznat sa slučajem i na ovu temu je održan niz sastanaka. Naime, vlasnici iz Belgije žele ukloniti dio betona na Kaštilcu i sanirati obalu uz more. S obzirom na to da je riječ o zaštićenoj kulturnoj baštini, Grad Kaštela treba od konzervatora dobiti suglasnost kako bi se predmetna površina sanirala i uredila sukladno pravilima struke. Grad je održao sastanak s vlasnicima nekretnine koji su iznijeli problematiku i dostavili skicu prijedloga riješenja. O namjeri intervencije obaviješten je nadležni Konzervatorski odjel i upućen im je službeni zahtjev kako bi se dobila njihova suglasnost, o čemu će biti obaviješteni i vlasnici kuće. Svi koji rade bilo kakve zahvate na području zaštićene kulturne baštine dužni su ih, bez iznimke, raditi u skladu sa smjernicama konzervatorskog odjela – odgovorili su nam iz Gradske uprave, nadodavši kako je cijeli Kaštilac, zajedno s mostom i obalnim dijelom lučice, sastavni dio projekta Perpetuum baštine za koji je Gradu Kaštela i partnerima, iz sredstava EU fondova dodijeljeno 4,4 milijuna kuna koje će Grad utrošiti za uređenje dokumentacije za obnovu i revitalizaciju devastiranih kulturnih građevina te privođenje istih gospodarskoj svrsi.

Da su upoznati s ovom temom te da su na nju reagirali i dali svoj odgovor, kazali su nam i u Konzervatorskom odjelu.

- Vezano za vaš upit, obavještavam vas da je kaštel Kaštilac pojedinačno zaštićeno kulturno dobro rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH od 10. ožujka 2008. godine. Stoga je investitor, ovisno o vrsti radova, dužan kod nadležne konzervatorske službe ishoditi prethodno odobrenje odnosno potvrdu glavnog projekta prije početka samih radova.
Za predmetne je radove UO za komunalno gospodarstvo i imovinsko - pravne poslove Grada Kaštela uputio ovom Odjelu zahtjev za suglasnost, kojemu su priložene skice za sanaciju. Budući da, sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, za zahvat konstruktivne sanacije bilo kakve građevine nije dovoljno priložiti skice, već treba izraditi projekt koji sadržava i precizan snimak postojećeg stanja kao i projektirano buduće stanje s detaljnim opisom metoda sanacije, materijala i tehnike gradnje, te drugih detalja, ovaj je Odjel izdao posebne uvjete za predmetnu sanaciju kojima je zatražena dostava takvog projekta. Prije ovjere navedene dokumentacije nije moguće započeti s radovima. To, ukratko, znači da je konzervatorska služba suglasna s radovima sanacije, ali se ona ima provesti po zakonom propisanoj proceduri i u skladu s pravilima struke propisanim navedenim posebnim uvjetima – odgovorio je na naš upit, konzervator Miroslav Katić, naglasivši da od travnja, kada su izdali posebne  uvjete za predmetni zahvat pa do danas nisu zaprimili niti projekt niti bilo kakav drugi upit od strane investitora.

Kulturna i povijesna baština ovog područja vrijedno je bogatstvo na čijoj zaštiti svi trebamo raditi. Zbog kvalitetne zaštite doneseni su zakonski propisi, koje svi mi trebamo poštivati, u istom cilju. A vlasnici objekta, iako investiraju vlastita sredstva, navedene zakonske propise moraju poštivati.  Postupanje po propisima omogućit će im i sanaciju i kasnije uživanje u okolišu gdje su izabrali kupiti svoj hrvatski dom. Malo duža i skuplja procedura, ali za sve dionike znatno bolje rješenje bez negativnih posljedica.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij