hren
 

ODRŽANO UVODNO PRVENSTVO SVITA U KUVANJU SIPE I BOBA
U Kaštel Kambelovcu, samo tjedan dana nakon Feste o boba, na Brcu je ponovo sve mirisalo po bobu i sipi. Oko četiri sata na pet mobilnih kuhinja ponovno se kuhalo u subotu, i to u tri navrata, najprije profesionalni kuhari, potom mladi te pučki kuhari. Bio je to uvod u Prvo prvenstvo svita u kuvanju sipe i boba koje bi od sljedeće godine trebalo biti višednevna eno-gastro natjecateljska fešta u Kaštelima, a za koje će se pobrinuti Udruga kaštelanski crljenak, JU RERA uz podršku Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela.

Pregača i kuhača ponajprije je zapala profesionalne kuhare koji su u sat vremena trebali skuhati jelo od sipe i boba. Sve se gledalo i ocjenjivalo, kako sama priprema te tijek kuhanja, a potom i samo jelo. Uz sipu, sjeckala se kapula, luk, petrsimul, dodavao bob, zalijevalo se kaštelanskim crljenkom i prošekom te ostalim začinima. Tako su nastajale tek male porcije jela od sipe i boba, a najbolje među njima izabrao je ocjenjivački sud u sastavu:Jure Mula, Miro Kukanjac iz restorana Coccolo, Ljilja Kargotić iz splitske Turističko-ugostiteljske škole, potom priznati svjetski kuhar iz Slovenije, Joža Oseli te voditelj današnjeg ocjenjivačkog suda, kuhar Anton Nišević iz hotela Jadran iz Segeta.

Restoransku kuhinju, za ovu prigodu, su zamijenili kuhinjom na otvorenom uz brojne poglede prolaznika, kojima većinom nije bilo jasno o kakvom je kuhanju riječ. Mogao se čuti po koji komentar da bi bilo dobro probati jela profesionalnih kuhara. Natjecali su se Jure Patrlj, Petar Dionis, Joško Blažević te nagrađeni, trećeplasirani Boris Poljak, drugoplasirani Marijan Fradelić i kuhar Žiga Klemenc iz Slovenije čije je jelo prema odluci struke bilo najbolje.

-Napravio sam jednostavno jelo od sipe i boba, ali sam umjesto riže dodao rezance. Ocjenjivačkom sudu se svidjelo – kazao je kuhar Klemenc, birajući jednostavne riječi kako bi smo se razumjeli, te je dodao kako mu je ovo prvi put da kuha sipu i bob te kako će u restoranu u kojem radi ovo jelo svrstati u jelovnik.

Ocjenjivački sud je upozorio kako se za potrebe restorana jelo od sipe i boba sprema na način da se sipa duže kuha. Usvojili su to jako dobro i mladi kuhari koji su bili podijeljeni u tri grupe, a koji su dobili sve pohvale za svoja jela. Riječ je o učenicima srednje Turističko- ugostiteljske škole iz Splita te njihovih školskih kolega iz Slovenije kao i onih koje su svoje školovanje završili i već pronašli svoje radno mjesto u nekoj od restoranskih kuhinja. Podijeljeni u tri grupe, sudjelovali su: Roko Gazibara, Nina Mesarić i Ivo Kapov iz hotela Stacija, potom Pierre Jelinić, Viktor Dodoja, Klara Šopinger te Nina Crljen, Marko Pem i Rok Gozelj.

-Ponosni smo na naše mlade, pokazalo se da ne zaostaju puno za profesionalcima. To su djeca koja vole raditi, koja vole učiti, koja vole nešto novo, i nije čudo da imaju dobre rezultate – kazala je Ljiljana Kargotić i dodala da je sve manje pravih kuhara u Splitu jer nažalost mnogi idu radit van Hrvatske jer ih poslodavci ne cijene.

I dok su profesionalni kuhari u miru i tišini kuhali svoja jela, a mladi pomno dovršavali kako bi sve proteklo u najboljem redu, pučki kuhari su bili opušteni. Kuhalo se uz čašicu vina, smij, veselje, dobacivanje i nezaobilaznu klapsku pismu. Natjecale su se četiri ekipe i to ekipa Cemexa, konobe Baletna škola, ekipa Zajednica sportskih udruga Kaštela te novinarska ekipa Portala grada Kaštela. Odlukom ocjenjivačkog suda najbolje je bilo jelo ekipe Konoba Baletna škola, a kako je kazao i sam Nišević, sva su jela bila odlična i za nijansu drugačija.

-Krenuli smo ove godine samo predstaviti način na koji to možemo radit. Ideja je da uz našu feštu od boba napravimo još jedan korak naprijed vezano za brendiranje i jačanje prepoznatljivosti naše namirnice bob, pa smo osmislili jedno natjecanje – ispričao je u ime organizatora Srećko Radnić i dodao kako su ovo natjecanje odmah nazvali svjetsko jer, kako je kazao, toga nigdje nema nego kod nas.

-Za sljedeću godinu pripremamo jednu puno veću feštu. Tako ćemo tijekom ove godine odredit koja su to tradicionalna kaštelanska jela, pa uz njih sljubiti kaštelanska vina i kaštelanska ulja i to ćemo spojiti za dogodine u višednevnu eno-gastro feštu na temu kaštelanskih žmula i pijata – kazao je Radnić i dodao da bi to bila fešta od najmanje tri do sedam dana, za svaki Kaštel po jedna fešta. Bilo bi prije svega natjecanje pučkih kuhara, a kako bi doveli kuhare iz svijeta, moraju uključiti i profesionalce.

-U buduće želimo ovo cilo brce obući u pučke kuvare, pa će doći i obučeni i goli kuhari i bit će to jedna svjetska atrakcija – kazao je Radnić zadovoljan ovim uvodnim Svjetskim natjecanjem u kuvanju sipe i boba.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij