CEH UDRUGA "FRIŠKA RIBA" ŠTITIT ĆE INTERESE ONIH KOJI ŽIVE OD MORA
U prostorijama Županijske obrtničke komore održana osnivačka skupština Ribarske zadruge "Friška riba". Na skupu je tridesetak osnivača zadruge jednoglasno izabralo predsjednika Skupštine, članove Nadzornog odbora te upravitelja Zadruge. Za predsjednika Zadruge izabran je Frane Vrsalović.

— Zbog neosiguranog priveza u Gradskoj luci te otkupa ribe odlučili smo se organizirati s ciljem da budemo jači te opstanemo na tržištu. Zadruga će za sada djelovati na području od Trogira do Omiša, dok ne stane na noge. U našoj županiji ima oko 800 ribara i treba im jedna ovakva udruga koja je nastala po uzoru na talijanske i istarske ribarske zadruge. Do sada je otkup funkcionirao preko raznih nakupaca s kojima nismo bili zadovoljni pa smo odlučili napraviti nešto za sebe.

— Gledajući s aspekta grada, ova će zadruga značiti fiskalni i ekonomski napredak i trebala je biti osnovana davno prije. Turizam živi od primarnih djelatnosti i njih treba poticati. Trebalo bi početi razmišljati o ribarskoj luci i veletržnici, mjestu gdje se susreću ponuda i potražnja — kaže Ivan Filipović iz gradske Službe za gospodarstvo.

— Ribarstvo nije adekvatno predstavljeno, usitnjeno je i nema grupacija ove vrste, pa je zato ovo odličan potez. Također je važno zbog tradicije i direktne naslonjenosti na turizam koji je ocijenjen kao djelatnost od važnog strateškog interesa. Ovo udruženje će napraviti bitne rezultate i Županija će u tom smislu pomagati pomoću svojih programa, bilo posredno ili neposredno, u povezivanju s europskim fondovima — odobrava osnivače Tomislav Opačak iz županijskog Odjela za gospodarstvo.

— Pozdravljamo inicijativu ribara i mišljenja smo da je to jedina opcija koja vodi opstojnosti ribarstva kao gospodarske grane, pogotovo zato što smo na putu k neumitnoj integraciji s EU-om. Samo okrupnjivanjem gospodarskih interesa ribarska djelatnost može opstati kao takva, a samim tim i ribari — istaknuo je Jenko Franceschi, voditelj Odsjeka morskog ribolova u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • uvik viran dalmaciji (Gost)

  dogovarajte se...stitite svoje interese...zadruga je zakon...jerbo ako se ne zastitite drzava ce vas satrat do kraja...i nemojmo zaboravit drzava je nisto drugo vengo domovina...sritno radisno i bericetno...

  oko 11 godina prije
 • MORE (Gost)

  A KOJA RIBA JOŠ IMA ZA VATAT KAD JE SVE UNIŠTENO

  oko 11 godina prije
 • RIBIČ (Gost)

  a diste bili dosad

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  :grin :grin :grin :grin :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  I U EU SE OSNIVAJU ZADRUGE JER TO JE JEDINI NAČIN ZA PRODAT PROIZVOD I ZAŠTITIT SE OD UVOZA ZA MALE PROIZVOÐAČE. NAŠ UVOZNI LOBI NA SVE NAČINE ŽELI OSIGURAT PROVIZIJE I UNIŠTIT MALE PROIZVOÐAČE KAKO BI VELIKI (STRANI) ULAGAČI POKUPOVALI DOMAĆE PROIZVODNE KAPACITETE UZ PLASIRANJE SVOJIH PROIZVODA. U SLUČAJU REVOLUCIJE RADNOG NARODA, UZ ČELNIKE T COMA, POLITIČARE I TAJKUNE, PRIPADNICI UVOZNOG LOBIJA (ONI RIJETKI KOJI NISU U NAVEDENIM SKUPINAMA) ZAVRŠILI BI PRED ZID.

  oko 11 godina prije
 • uvik viran dalmaciji (Gost)

  admin...skinite ovi komentar...kastela.org nije misto za te izjave...goste... procitaj ustav RH i osnuj politicku stranku...

  oko 11 godina prije
 • KKKLO (Gost)

  OVO JE KAMBELOVČANI IZ MALE MOSKVE PISA OLI PARTIZAN

  oko 11 godina prije
 • Neno (Gost)

  Cvrsto vjerujen da vise NIKAD nece bit \"slucajne\" revolucije, jer bas zahvlajujuci takvin ekstremistima smo danas di jesmo.
  Recimo odlucno NE svakoj formi ekstremizma, bilo desnog ili lijevog. Neponovilo se!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Dobro si reka.

  oko 11 godina prije
 • Fetivi sa brca. (Gost)

  Nikad ne reci nokad ,jer ako si stariji od 25g.onda u mlađin godinan nisi virova da se može dogodit rat ča nan se na nesriću dogodija.Osobno bi ja kad bi moga donija zakon po kome bi svi ama baš svi lupeži i ktiminalci prid zid. Radi takvi i slićni njima i nedorećenin zakonin ubilo nan se cca 1600 branitelja ,koji ni u snu nisu oćekivali da će nan zakazat skoro sve institucije države.Evo presednik Mesić je progovorija ništa nelogićno i neispravno ,pa se digla cila Italija, s bili su AGRESOR u drugon svjetskon ratu.BTANITE RIBARI ( I TO NE SAMO RIBARI NEGO I SVI ZAKINUTI) SVOJ STAV ALI ZABOGA NE SA NIKAKVON REVOKUCIJON, JER SVAKA JI SVOJU DICU.

  oko 11 godina prije
 • Neno (Gost)

  Je fetivi s brca, stariji san od 25g. i NIKAD mi nije bilo ni na kraj pameti da ce u nas sve to zavrsit u krvi. Tvoje metode su vise nego drasticne, je se ne slazen s smrtnon kaznon. Pravo stanje stvari u nas potvrduju sva ta samubistva NAJBOLJIH, NAJHRABRIJIH ljudi od nasega hrvatskog roda. Odma mi pocnu skakat zivci.
  A Talijani su lajone stare, uvik su provocirali a sad osjecaju da smo manji i slabiji pa provaju opet. A sta su oni sve radili, fasisti su potaracali sve nase stare masline, samo da jin nemoremo konkurirat bar 100-200 godin.
  Evo opet mi skacu zivci, pristajen pisat, jerbo ce me kolpat.

  oko 11 godina prije
 • Fetivi za Nenu. (Gost)

  Od sredine 1991 pa do 1998. san proveja u HVu, i svašta doživija i vidija od Zadra do Dubrovnika. Pitan se dikod kako san iole normalan vidivši sve ovo ča nan se događa. Slažen se da bi riješava stvari drastićno, jer rat je završija jema poprilićno vrimena, a situacija u državi je sve gora i gora. 1991 san zna ko je neprijatelj i ća mi je činit a sada mi više ništa nije jasno, i mislin da kad bi prvon odletila luda drugi bi dobro prije promislija ća će ćinit.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara