hren
 

UZ SVEČANI PROGRAM PODIGNUTA ZELENA ZASTAVA
Na državnoj svečanosti Eko- škola, održanoj u Zagrebu u organizaciji udruge Lijepa Naša, školi prof. Filpi Lukas iz Kaštel Starog je dodijeljen certifikat kojim je potvrđen srebrni status Međunarodne Eko- škole.  Priznanja i zelenu zastavu preuzeli su ravnatelj Petar Mustapić, eko- koordinatorica Esma Sarajčev i učiteljica Ana Vukadin, a pridružila im se i Sandra Zokić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Kaštela, koja je u ime Grada preuzela priznanje za dugogodišnju potporu kaštelanskim Eko- školama.

Tim povodom jučer je u školi održana svečanost podizanja zelene zastave na jarbol kojem je prethodio prigodni program. Učenici od 1. do 4. razreda predstavili su se prigodnim pjesmama, recitacijama i igrokazima uz pomoć svojih učiteljica Ljubice Klanac, Jurijane Škopljanac, Irene Pera, Marije Oštrić, Vesne Marušić te Esme Sarajčev. Uz djecu, roditelje i djelatnike škole na svečanosti su sudjelovali i predstavnici Grada, pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, gradonačelnik Denis Ivanović te ravnatelj škole Petar Mustapić.

- Da bi potvrdili status morali smo ispuniti određene zadane kriterije, ali i promicati brigu za okoliš i zdrav način življenja. U ovaj zahtjevan projekt smo se uključili jer je njegov cilj razvijanje brige za okoliš i pozitivne životne vrijednosti i nije nam žao ni truda i vremena – kazao je ravnatelj Mustapić i dodao da zelena zastava predstavlja simbol i dokaz da je njihova škola uvažena članica hrvatske, ali i svjetske zajednice Eko škola.

- Zaštita okoliša i održivi razvoj više nije stvar izbora nego je nužan. Zato je važno da naši učenici kroz svoje osnovnoškolsko obrazovanje steknu osnovna znanja o zaštiti i očuvanju prirode i da osvijeste tu činjenicu te da znaju da zaštita i očuvanje okoliša nema alternative – istaknuo je Mustapić i napomenuo kako je važno da učenici, ali i odrasli shvate da priroda nije ona kojom će čovjek zapovjediti i da priroda može bez čovjeka i da čovjek mora prirodu poštovati.

Čestitke na obnovljenom statusu Međunarodne eko škole uputio je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović koji je tom prilikom istaknuo kako okoliš ovisi o svima nama. Kazao je da onoliko koliko je uredan naš okoliš, to pokazuje koliko mi držimo do ekologije, odnosno do čistoće i urednosti našega Grada.

- Vi ste jedni od tih i od srca vam zahvaljujem što brinete o zaštiti okoliša i uređenju te izgledu vaše škole i našeg Grada i za to ste osvojili ovu nagradu. Vjerujem da ćemo za dvije godine imat zlatni status ove škole – zaključio je Ivanović.

OŠ prof. Filip Lukas ima 724 učenika, 64 učitelja i stručnih suradnika te 10 djelatnika stručne službe. Maksimalno su uključeni u brojne aktivnosti, projekte i natjecanja vezana u eko teme.

Plan rada eko škole implementiran je u plan i program rada škole, ali i školskog kurikuluma. Eko teme se ostvaruju kroz redovnu nastavu, ali i kroz izvannastavne aktivnosti. Učenici redovito sudjeluju u u natjecanjima, ali su također uključeni u razne projekte koji su vezani za ekologiju. Sudjeluju u prikupljanju otpada u akciji skupljanja starog papira, ali se i educiraju o proizvodnji biološke hrane. Educiraju se kako štedjeti vodu, energiju i slično. Na taj način učenici dobivaju osnovne informacije, najbitnije koje se odnose na zaštitu i očuvanje okoliša, a to je i cilj svake Eko škole.

Ravnatelj Mustapić je zahvalio svima koji pomažu u radu i koji školu čine boljom i kvalitetnijom. Pohvalio je i roditelje koji su pomogli u zadnjoj akciji skupljanja starog papira i osvajanju prve nagrade u kategoriji velikih škola te im je pripao novčani iznos od 10 tisuća kuna.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: