Nastavni zavoda za javno zdravstvo objavio je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba prilikom izlaganja visokim temperaturama iznad 30 stupnjava Celzijusa, koje se posebno odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Među preporukama se navodi:

- Izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina, a naročito od 10 do 17 sati (zadržavati se u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru), posebno ukoliko starije osobe boluju od bolesti srca i šećerne bolesti.

- Paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen.

- Piti do 2 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića).

- Jesti lako probavljivu hranu (voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, izbjegavati masna, jako začinjena, pržena i pečena jela).

- Nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale;

- Koristiti kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

- Prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana npr. jutarnjim ili večernjim satima.

- Izbjegavati tjelesni napor.

- Svi kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, a po potrebi se posavjetovati s obiteljskim liječnikom i kontrolirati krvni tlak.

- Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućina učestalije kontaktirati stariju osobu.

- Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune, pa je nužno što žurnije javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.


KOMENTARI: