hren
 

ANKETA PROVEDENA U SVIBNJU
Jedini dežurni vrtić za djecu koja pohađaju gradske vrtiće u Kaštelima tijekom srpnja i kolovoza je Maslina u Kaštel Štafiliću, unatoč tome što su neki od roditelja koji stanuju na istočnom dijelu grada izrazili negodovanje tom činjenicom. To znači da će roditelji djece iz Sućurca, Gomilice ili Kambelovca koji rade primjerice u Splitu, tijekom ljetnih gužvi gubiti i do sat vremena prije i nakon posla kako bi djecu odveli u vrtić ili doveli kući.

Nekoliko roditelja nam se požalilo, jer smatraju da takva odluka nije prihvatljiva te kako bi Grad trebao osigurati rad još jednog vrtića za djecu koja stanuju na istoku Kaštela. Također su postavili pitanje kako će toliko djece stati u grupe u samo jednom vrtiću prema pedagoškim standardima i što je s tzv. prilagodbom na kojoj se inzistira na početku svake godine, budući da će dijete po prvi puta biti u grupi s novim tetama, u novom prostoru i s novom djecom.

Iz Grada, pak, kažu kako je „dežurstvo kao način rada tijekom srpnja i kolovoza način rada koji provode sve predškolske ustanove jer odgojitelji i ostali djelatnici moraju iskoristiti svoje godišnje odmore. S obzirom da je broj zainteresiranih roditelja prema anketama koje Dječji vrtić Kaštela redovito provodi tijekom svibnja na razini jedne odgojne skupine jaslica i dvije odgojne skupine 10-satnog boravka (s tim da je tijekom kolovoza broj djece koja dolaze u vrtić smanjen na ukupno 20-ak djece) nije ekonomski ili na bilo koji drugi način opravdano da vrtići rade u svim područnim jedinicama i to svaka jedinica za 5 do 6 djece“.

Napominju i da je mogućnost organizacije dežurstva tijekom ljeta predviđena ugovorom koji je svaki roditelj potpisao na početku pedagoške godine, te da prilagodba nije potrebna budući da su djeca koja će biti uključena u dežurstvo već najmanje jednu pedagošku godinu uključena u vrtić, a na jesen se vraćaju u svoje matične skupine.


KOMENTARI: